Maria uragan, care a ajuns la categoria 5 - nivelul maxim-, a inceput sa loveasca Caraibe luni seara, ajungand in Dominica dupa ce ati atins insula franceza Martinica, unde 33.000 de case au fost lasate fara energie electrica, scrie AFP.

Ravasita de Irma acum zece zile, intreaga regiune a fost in stare de alerta inainte de trecerea uraganului Maria, care, in doar 24 de ore s-a intensificat de la furtuna tropicala la uragan de categoria 5 pe scara Saffir-Simpson.

"Maria devine un uragan de categorie cinci, potential catastrofal ", a precizat Centrul american pentru uragane in buletinul sau estimativ, inainte ca vanturi de 260 km / h. sa inceapta sa loveasca insula Dominica.

Retele electrice distruse, copaci doborati, ploi si inundatii puternice: luni dupa-amiaza, cei aproximativ 73.000 de locuitori ai insulei anglofone au postat pe retelele sociale dezastrul facut de Maria.

Inainte sa ajunga in Dominica, ochiul ciclonului a trecut la 50 km de coasta de nord a insulei franceze Martinica, cu vanturi foarte puternice, potrivit datelor furnizate de Meteo France.

Autoritatile franceze au dispus evacuarea zonelor expuse riscului.

In aceasta insula, aflata in alerta "violet" de uragan, cel mai inalt nivel, care determina izolarea populatiei, 33.000 de case au ramas fara energie electrica, dar nu au fost daune semnificative in acest stadiu.

Dupa insulele Martinica si Dominica, uraganul Maria, care a inaintat cu 15 km/ h pe ora, amenintand o alta insula franceza din Caraibe, Guadelupa, dar si Sf. Kitts, Nevis si Montserrat.

Seara, Guadelupa a fost, de asemenea, plasat in stare de alerta "violet" ciclon si avertizari de uragan au fost, de asemenea, declansate in St Lucia si Insulele Virgine.

Prognoza meteo din Guadelupa estimeaza vanturi de pana la 200 km / h.

Evolutia uraganului "Maria" poate fi urmarita pe site-urile http://www.nhc.noaa.gov (Centrul de Urmarire al Uraganelor) si https://www.accuweather.com (Centrul de Meteorologie).