Coreea de Nord a condamnat la moarte patru jurnalisti sud-coreeni pentru ca au publicat critica unei carti pe care Phenianul o considera insultatoare, relateaza AFP.

Chosun Ilbo si Dong-A Ilbo, doua ziare conservatoare, au publicat o critica despre editia coreeana a North Korea Confidential, o carte scrisa de doi jurnalisti britanici stabiliti la Seul, publicata initial in 2015.

Cartea descrie rolul crucial pe care il joaca economia de piata in viata cotidiana a nord-coreenilor, unde serialele de televiziune sud-coreene circula "pe sub mana" si unde sunt copiate moda si stilurile de coafura din Sud.

Publicand critica, ziarele "au comis infractiunea hidoasa de a insulta demnitatea" Coreei de Nord, in cadrul unei "campanii de defaimare sordida", a decis Curtea Centrala de la Phenian, potrivit Newsro.

In consecinta, cate un jurnalist de la fiecare publicatie si presedintii companiilor care detin ziarele au fost condamnati la pedeapsa capitala.

Presa nord-coreeana nu mentioneaza nicio sentinta in cazul autoritatilor cartii : fostul corespondente The Economist Daniel Turdor si James Pearson, care lucreaza pentru agentia Reuters.