Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat marti ca Turcia se indeparteaza "cu pasi de gigant de Europa", relateaza AFP.

JunckerFoto: Hotnews

Subliniind ca are "relatii bune" cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, Juncker a declarat ca il "suspecteaza" ca vrea sa impinga Europa "sa spuna ca vrea sa puna punct negocierilor pentru a putea arunca intreaga responsabilitate asupra Uniunii Europene si nu asupra Turciei".

"Turcia se indeparteaza cu pasi de gigant de Europa", a adaugat el, intr-un discurs in fata ambasadorilor Uniunii Europene.

Negocierile de aderare a Turciei la UE, lansate in 2005, sunt astazi intr-un punct mort. O majoritate de tari nu doreste insa pentru moment sa depaseasca pragul unei suspendari formale, temandu-se ca ar putea provoca o ruptura definitiva cu un partener esential in ceea ce priveste migratia si lupta antiterorista.

"Problema este de a sti daca trebuie sa punem capat negocierilor cu Turcia. Este o chestiune pur teoretica, pentru ca in orice caz nu exista nicio negociere pentru moment", a continuat Juncker.

"As vrea insa sa facem in asa fel incat turcii sa remarce ca ei, respectiv 'sistemul Erdogan', fac imposibila aderarea Turciei la UE", a adaugat el.

Relatiile diplomatice dintre Ankara si Bruxelles s-au deteriorat puternic dupa lovitura ratata de stat din iulie 2016. Aceste relatii s-au tensionat si mai mult dupa referendumul din aprilie care a intarit puterile presedintelui Erdogan.

Turcia a lansat epurari de o amploare fara precedent impotriva prezumtivilor partizani ai miscarii Gulen, acuzata ca s-a aflat in spatele puciului ratat: peste 50.000 de persoane au fost arestate, peste 100.000 de oameni au fost concediati in valuri succesive.