Lucrarile la proiectul constructiei a doua noi reactoare la centrala nucleara de la Paks, in Ungaria, ar putea demara la inceputul anului viitor, i-a transmis luni presedintele rus Vladimir Putin premierului ungar Viktor Orban, potrivit Reuters.

PAKS, un proiect controversatFoto: Colaj foto

"Munca pe santierul de constructie ar putea porni deja la inceputul anului viitor", i-a spus Putin lui Orban in timpul unei vizite in capitala ungara Budapesta.

Comisia Europeana a aprobat, in luna martie, investitiile din Ungaria, cu sprijinul Rusiei, pentru constructia a inca doua reactoare nucleare la centrala de la Paks, in apropiere de Budapesta.

Aceasta investitie de 12,5 miliarde de euro, finantata in proportie de 80% de un credit rusesc, este considerata "un ajutor de stat", dar guvernul ungar "si-a asumat angajamente substantiale" pentru a "limita potentialele distorsiuni ale concurentei", a explicat executivul european.

Comisia Europeana a lansat la finele lui 2015 o ancheta aprofundata pentru a vedea daca acest proiect, atribuit fara licitatie si contestat de opozitie, este viabil din punct de vedere economic si in conformitate cu regulile europene in materie de concurenta.

Kremlinul a calificat aceasta ancheta drept "tracasari inutile".

La inceputul lunii februarie, presedintele rus Vladimir Putin, aflat in vizita al Budapesta, s-a declarat pregatit sa finanteze in proportie de "100%" constructia celor doua reactoare.

Lucrarile ar urma sa inceapa in 2018 si primul reactor sa intre in functiune in 2023.

Cele doua reactoare sunt destinate inlocuirii celor patru reactoare in functiune in prezent la Paks. Acestea au fost construite in anii 1980 si asigura jumatate din productia de electricitate a Ungariei.

Vladimir Putin, a doua oara in vizita in Ungaria anul acesta

Presedintele rus Vladimir Putin se afla intr-o vizita in Ungaria, a doua de la inceputul acestui an, unde asista la Campionatul Mondial de Judo, gazduit de Budapesta, relateaza News.ro citand agentia The Associated Press.

Guvernul ungar a anuntat ca liderul de la Kremlin se va intalni luni cu premierul Viktor Orban, care l-a invitat pe Putin la acest eveniment sportiv inca din februarie, in cealalta vizita.

Partidele ungare de opozitie protesteaza fata de vizita lui Putin si se declara ingrijorate de o apropiere prea mare intre liderul populist ungar si cel rus.

Ungaria este dependenta de importuri de petrol si gaze naturale din Rusia, aceasta din urma construind si reactoarele noi la centrala nucleara ungara mentionata anterior.

Unii critici denunta acest proiect in domeniul nuclear ca plin de riscuri in privinta coruptiei si din cauza ca el sporeste dependenta energetica a Ungariei fata de Rusia.

Moscova a imprumutat Budapestei 10 milioane de euro in vederea implementarii acestui proiect in domeniul nuclear.