Deputatii moldoveni au amendat Legea cetateniei oferind posibilitate strainilor bogati sa obtina cetatenia Republicii Moldova daca accepta sa imprumute statului 250 de mii de euro pentru o perioada de 5 ani,scrie Report.md.

Igor DodonFoto: Publika.md

Societatea civila s-a sesizat abia dupa adoptarea noilor prevederi si atentioneaza ca prin acest amendament Moldova a fost transformata de catre actuala guvernare intr-un mecanism de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasa.

"Vorbim de o forma de camatarie pusa la cale de un grup de cetateni, care detin resurse financiare si care, prin persoane interpuse (carora li se ofera cetatenie, adica protectie din partea autoritatilor Republicii Moldova) doresc sa stoarca in continuare bani curati si legalizati din bugetul Moldovei", atentioneaza Transparency International - Moldova.

In decembrie 2016, societatea civila din Republica Moldova, sprijinita de partenerii de dezvoltare (FMI, BM, UE si SUA), a reusit sa blocheze o alta initiativa legislativa controversata prin care se incerca amnistia capitalurilor obtinute ilegal, aminteste sursa citata.

Atunci, datorita presiunii publice, proiectul "pentru liberalizarea capitalului si stimularea fiscala" a fost retras din agenda parlamentara chiar daca fusese votat deja in prima lectura. Expertii economici atentionau ca prin acel proiect, cei care au furat miliardul de dolari din bancile moldovenesti ar incerca sa aduca banii inapoi in Moldova.

Curios este faptul ca autorii initiativei legislative de amendare a Legii cetateniei sunt aceeasi deputati ca si in cazul proiectului de "liberalizare a capitalului si stimulare fiscala". Intre acestia se numara insusi seful Legislativului, democratul Andrian Candu, si un al democrat, Sergiu Sirbu, deputat care da forma unora dintre cele mai scandaloase initiative legislative ale oligarhilor.

Interesant - scrie Report.md - este si faptul ca presedintele pro-rus Igor Dodon a vorbit cu mult timp in urma, la o intalnire, la Moscova, cu un grup de potentiali investitori rusi, despre avantajele descrise abia acum in proiectul pregatit pentru Guvern de catre Ministerul Justitiei.

El incerca sa-i convinga pe potentialii investitori rusi sa dobandeasca cetatenia moldoveneasca prin investitie "deoarece, cu pasaportul moldovenesc, poti merge fara vize in Europa. Saptamana viitoare se va decide suma...", le spunea atunci Dodon antreprenorilor rusi.

"Obtineti cetatenia Moldovei si, respectiv, dreptul de a circula fara vize in Europa", afirma Dodon.