Autoritatile ruse au preluat miercuri un complex inchiriat vara, la Moscova, de Ambasada Statelor Unite,la cinci zile dupa ce Kremlinul a impus o reducere semnificativa a prezentei diplomatice americane pe teritoriul rus, relateaza news.ro care citeaza Reuters.

Presedintele rus Vladimir Putin a dispus ca masuri de retorsiune, fata de noile sanctiuni pe care Washingtonul le-a impus Moscovei, ca Statele Unite sa-si reduca pana la 1 septembrie personalul diplomatic cu aproape 60% si confiscarea unei dasa - o vila in zona rurala - utilizata de personalul ambasadei americane si un depozit.

Angajatii ambasadei au eliberat dasa marti, iar un jurnalist Reuters care a vizitat proprietatea miercuri a observat ca poarta era legata cu un lant mare de metal.

Cladirea cu un nivel si curte, folosita anterior de personalul diplomatic in weekend si unde se organizau petreceri ale ambasadei, a fost eliberata. Inclusiv graratele si mobilierul de gradina au fost luate.

Doi politisti care statau intr-o masina la intrarea principala au declarat ca li s-a cerut sa pazeasca proprietatea si ca nu asteapta vreo vizita a vreunor oficiali americani sau rusi.

''Nu stiu cand se va schimba aceasta situatie'', a spus unul dintre ei.

Maria Olson, o purtatoare de cuvant a Ambasadei Statelor Unite contactata de Reuters, nu a comentat imediat. Ea a declarat pentru Interfax ca ambasada si-a luat toate bunurile din vila si din depozit.

Putin a anuntat duminica faptul ca Moscova a dispus ca Washingtonul sa reduca cu 755 personalul de 1.200 de oameni din cadrul ambasadei si consulatelor. Multi dintre ei vor fi cetateni rusi, in contextul in care americanii vor fi cei care vor hotari cine ramane.

Liderului rus vrea sa le arate rusilor, prin acest ultimatum, ca este pregatit sa infrunte Washingtonul. El si-a calculat atent gestul, cu scopul sa nu afecteze investitiile americane de care are nevoie sau sa declanseze o ruptura cu presedintele american Donald Trump.

Un angajat rus al ambasadei americane, care a refuzat sa se prezinte, a declarat ca personalul nu a fost inca informat in legatura cu locul de munca.

''Ei spun ca vor fi nevoiti sa desfiinteze multe posturi - nu doar de diplomati, ci si in randul personalului tehnic si serviciilor auxiliare, inclusiv soferi, portari si bucatari'', a spus el. ''Eu sper sa nu am probleme, insa cine stie...''.