Politiile americana si europeana au anuntat joi ca au inchis doua site-uri majore ale "dark web-ului", pe care se traficau la discretie droguri si arme, scrie AFP.

Ministrul american al Justitiei, Jeff Sessions, a afirmat ca cele doua site-uri, Alphabay si Hansa, permitea vanzarea unor droguri foarte puternice, precum Fentanyl, dar si alte bunuri ilicite, pentru circa 200.000 de clienti din intreaga lume.

Acest anunt intervine la trei saptamani dupa ce AlphaBay, considerat cel mai important si profitabil site de pe "piata neagra" a internetului, a incetat brusc sa mai functioneze.

Predecesorul sau Silk Road ("Drumul matasii"), de zece ori mai mic decat AlphaBay, fusese inchis in 2013.

In 5 iulie, canadianul Alexandre Cazes, care a creat si gestiona AlphaBay, a fost arestat in Thailanda. Cazes a fost gasit mort in aceasta saptamana, in celula sa. Politia spune ca s-a spanzurat.

Inchiderea AlphaBay a determinat clientii sa se orienteze spre Hansa, de o talie mai mica.

Dar politia olandeza se infiltrase deja si preluase in secret controlul asupra Hansa, ceea ce a permis anchetatorilor sa identifice vanzatorii si cumparatorii de produse ilicite pe aceasta platforma. Si acest site a fost inchis.