Principalele linii aeriene japoneze vor introduce de martea viitoare controale aleatorii ale dispozitivelor electronice ale pasagerilor, inainte de imbarcare, pentru a depista explozibilii, scrie agentia de presa Kyodo, citata de Agerpres.

Masura anuntata vineri de surse din aeroporturi a fost luata la cererea Statelor Unite, pentru a creste securitatea aeronavelor impotriva actelor teroriste.

Vor fi probabil afectate aeroporturile Haneda din Tokyo, Narita, din apropierea capitalei, noul Chitose, Sendai, Chubu, Kansai si Fukuoka, de unde decoleaza curse directe spre SUA. Ca urmare, este posibil sa se inregistreze intarzieri, deoarece multi pasageri s-ar putea sa nu afle din timp despre noua politica.

Vor fi verificate prin sondaj laptopurile, tabletele, cartile electronice si camerele foto si video, afirma sursele citate. Telefoanele mobile, inclusiv cele de tip smartphone, nu sunt vizate.

Pentru verificari se vor folosi dispozitive speciale, care pot detecta urmele de explozibili prin simpla trecere peste echipamentele electronice.

Potrivit Kyodo, controalele suplimentare vor avea loc, probabil, la portile de imbarcare, nu in zonele de control de securitate, deoarece americanii insista ca pasagerilor verificati sa nu li se permita contactul cu cei care urca in alte avioane.