Comisia Europeana a lansat o procedura de infringement impotriva Ungariei pentru noua lege care impune o serie de obligatii pentru ONG-urile care beneficiaza de finantari externe, scrie AFP.

"Dupa ce am examinat atent noua lege privind ONG-urile, am ajuns la concluzia ca nu este confirma cu dreptul european" privind libertatea de asociere, libera circulatie a capitalurilor si protectia vietii private, a declarat Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene.

"Societatea civila constituie tesutul societatilor noastre democratice; activitatile sale, deci, nu ar trebui sa devina obiectul unor restrictii nejustificate", a adaugat olandezul.

Legea impune unor categorii de ONG-uri care beneficiaza de finantari externe mai mari de 7,2 milioane de forinti (circa 24.000 de euro) sa se inregistreze ca "organizatii care beneficiaza de o sustinere externa" si sa se prezinte astfel in toate comunicatele pe care le publica, precum si pe site-ul lor.

De asemenea, trebuie sa prezinte autoritatilor ungare informatii specifice privind finantarile pe care le primesc din strainatate.