Ministrii sanatatii din G20, care s-au reunit pentru prima data sambata, au convenit sa conlucreze pentru a rezolva probelme precum rezistenta crescanda la antibiotice si sa inceapa implementarea planurilor nationale de actiune pana la sfarsitul lui 2018, transmite Reuters.

AntibioticeFoto: Hotnews

Germania, care detine anul acesta presedintia G20 a spus ca s-a trecut un prag important prin faptul ca toate tarile au cazut de acord sa ia la tinta aceasta problema si sa ia masuri pentru ca antibioticele sa fie vandute doar cu reteta.

Afirmand ca globalizarea a facut ca bolile infectioase sa se raspandeasca mai rapid, cele 20 de natiuni au promis si ca vor intari sistemele de sanatate si vor imbunatati capacitatile de reactie la pandemii si alte riscuri din sector.

Desi descoperirea antibioticelor a dus la vindecarea multor infectii bacteriene care inainte erau mortale, abuzul de aceste medicamente a generat evolutia de tulpini rezistente in cazul multo bacterii.

Un raport UE de anul trecut arata ca noile tulpini rezistente sunt responsabile annual, in Uniunea Europeana, pentru moartea a 25.000 de persoane.