Justitia franceza a initiat o ancheta dupa difuzarea pe internet a mii de documente interne ale echipei candidatului centrist la presedintia Frantei, Emmanuel Macron, informeaza duminica agentia France-Presse, citata de Agerpres.

Emmanuel MacronFoto: Agerpres/EPA

Conform unei surse apropiate acestei anchete, a fost deschis un dosar pentru 'acces fraudulos la un sistem de tratament automatizat al datelor' si 'incalcarea secretului corespondentei'.

Echipa de campanie a lui Macron a anuntat vineri seara ca a fost tinta unei 'actiuni de piratare masiva si coordonata', dupa ce pe retelele de socializare au aparut informatii interne, cum ar fi documente contabile, si a calificat aceasta actiune drept o 'operatiune de destabilizare' inaintea turului doi al alegerilor prezidentiale.

'Stiam ca existau aceste riscuri in timpul campaniei prezidentiale, pentru ca s-a intamplat si in alte parti. Nimic nu va ramane fara raspuns', a spus la scurt timp dupa anuntarea acestui atac presedintele in exercitiu Francois Hollande, facand astfel aluzie la atacurile informatice asupra echipei de campanie a lui Hillary Clinton in SUA.

Documentele au aparut prima data pe forumul anglofon 4Cha, fiind apoi redistribuite rapid pe Twitter de catre un militant apropiat al extremei drepte, Jack Posobiec, si de catre William Craddick, fondatorul website-ului american Disobedient Media.

Portalul Wikileaks, care a asigurat ca nu are nicio legatura cu aceasta operatiune, a crescut ulterior vizibilitatea informatiilor obtinute prin publicarea unor linkuri ce faciliteaza descarcarea documentelor.

Comisia nationala franceza de control a campaniei electorale a cerut sambata presei si 'cetatenilor' sa nu preia continuturi din respectivele documente 'obtinute fraudulos' si in care au fost 'amestecate informatii false'.