Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a afirmat vineri ca Turcia "stie foarte bine" ce are de facut pentru a fi primita in Uniunea Europeana, relateaza AFP de la reuniunea din Malta a ministrilor europeni de externe. Mogherini, inalt reprezentant al UE pentru afacerile externe, a enumerat o lista de criterii: drepturile omului, statul de drept, democratia, libertatile fundamentale - inclusiv liberatea presei, interzicerea in continuare a pedepsei cu moartea, respectarea legislatiei internationale si a principiului relatiilor de buna vecinatate.

"Uniunea Europeana este clar interesata ca Turcia sa fie stabila, sigura, infloritoare economic si democratica", a subliniat ea dupa discutiile la care a participat si ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, scrie Agerpres. "Intentia noastra nu este si nu va fi niciodata sa facem ceva ce ar putea afecta Turcia", dar criteriile negocierilor de aderare sunt foarte clare, a adaugat reprezentanta Bruxellesului.

Relatiile dintre UE si Turcia trec printr-o criza diplomatica inceputa in timpul campaniei electorale pentru referendumul constitutional din 16 aprilie. Cetatenii turci au votat cu o majoritate de numai 51,41% in favoarea extinderii prerogativelor presedintelui Recep Tayyip Erdogan. Tari europene cum ar fi Germania si Austria au interzis participarea unor oficial turci la mitinguri de campanie in diaspora, pe teritoriile lor.

Imediat dupa consultarea populara, Erdogan a reluat ideea reintroducerii in Turcia a pedepsei cu moartea, printr-un nou referendum.