Rusia si Statele Unite s-au declarat pregatite miercuri sa mearga inainte si sa incerce sa depaseasca "nivelul scazut de incredere", in special pentru a duce o "lupta implacabila impotriva terorismului", au declarat secretarul american de Stat Rex Tillerson si omologul sau rus Serghei Lavrov, la finalul vizitei sefului diplomatiei SUA la Moscova, relateaza AFP, citata de News.ro.

"Am discutat cu franchete ca nivelul actual al relatiilor SUA-Rusia este scazut. Este un nivel scazut al increderii intre tarile noastre. Cele mai mari doua puteri nucleare nu pot sa aiba acest gen de relatii", a spus Tillerson intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau rus Serghei Lavrov, dupa o intalnire de aproximativ doua ore cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin, scrie ABC News.

¬Amandoi credem intr-o Sirie unificata si stabila si vrem sa le refuzam refugiul teroristilor¬, a explicat secretarul de stat. ¬Am convenit ca trebuie denuclearizata Coreea de Nord. Dar exista numeroase chestiuni in care avem diferende¬, a adaugat el.

Tillerson a dat asigurari ca intalnirile de miercuri au reprezentat un pas important, de ambele parti, pentru explicarea pozitiilor lor si intelegerea amplorii diferendelor.

"Intalnirile noastre de astazi (miercuri - n.r.) vin intr-un moment important in relatie, pentru a clarifica mai mult zonele de obiective comune, zonele de interese comune", a subliniat el.

"In pofida tuturor problemelor existente, exista perspective considerabile pentru a lucra impreuna", a dat asigurari Lavrov, citat de AFP.

"Rusia (¬) este deschisa la dialog cu Statele Unite in toate domeniile si nu numai la dialog, ci la actiuni comune pentru a ajunge la rezultate in toate domeniile in care acest lucru corespunde intereselor tarilor noastre", a adaugat el.

Ministrul rus de Externe a invocat in special "obiectivul impartasit de a purta o lupta implacabila impotriva terorismului international", la aproximativ o saptamana dupa atentatul soldat cu 14 morti in metroul din Sankt Petersburg.

Vizita lui Tillerson la Moscova, prima a unui inal oficial din administratia lui Donald Trump, a fost dominata de conflictul sirian.

Cele doua tari s-au lansat in ultimele zile intr-un razboi al declaratiilor privind presupusul atac chimic de la Khan Sheikhoun si dupa ce presedintele american a ordonat primul bombardament vizand armata siriana de la inceputul conflictului din tara araba.

In urma acestor bombardamente, Moscova si-a suspendat participarea la acordul de preventie a incidentelor aeriene in vigoare in Siria. "Presedintele Putin a confirmat ca este dispus sa reinstituie acordul, cu conditia ca obiectivul nostru comun sa fie lupta impotriva terorismului", a precizat Lavrov.