Africa risca sa devina o colonie chineza / Beijingul, interesat doar de materiile prime, nu de stabilitate (presedintele Parlamentului European)

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 29 martie 2017, 15:12 Actualitate | Internaţional


Antonio Tajani
Foto: Parlamentul European
Continentul african, unul dintre principalii parteneri economici ai Beijingului, "risca astazi sa devina o colonie chineza", a avertizat presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, in editia de miercuri a cotidianului german Die Welt, scrie AFP.

"Africa risca astazi sa devina o colonie chineza, chinezii nu vor decat materiile prime. Stabilitatea nu-i intereseaza", a spus acesta.

Companiile din China au prezenta din ce in ce mai sporita in Africa in ultimii 20 de ani, in special in sectoarele resurselor naturale. In 2015, schimburile comerciale dintre continent si China erau estimate la circa 180 de miliarde de dolari (160 miliarde euro).

Intrebat despre criza migratorie si fluxul de candidati africani care incearca sa ajunga in Europa, in special prin Italia, Tajani a cerut UE "sa investeasca miliarde (in Africa) si sa dezvolte o strategie pe termen lung".

"Africa se afla azi intr-o situatie dramatica" si "daca nu reusim sa rezolvam problemele centrale ale tarilor din Africa, 10, 20, sau chiar 30 de milioane de imigranti vor veni in Europa in urmatorii zece ani", a subliniat el.

Tajani s-a declarat favorabil instalarii in Africa a unor "tabere de primire sub protectia ONU si a fortelor armate europene", un fel de "orase provizorii cu spitale si infrastructuri pentru copii unde oamenii sa poata trai de o maniera provizorie".

Dupa inchiderea rutei migratorii a Balcanilor, in martie 2016, europenii doresc sa rezolve si problema rutei mediteraneene dar se lovesc de reticentele partenerilor lor africani si de lipsa unor interlocutori in Libia, unde se imbarca majoritatea migrantilor, dintre care multi isi pierd viata in mare.3573 vizualizari

 • -5 (19 voturi)    
  hmm (Miercuri, 29 martie 2017, 15:19)

  Djokovic [utilizator]

  e cam ceea ce au facut si multe tari europene prin africa in trecut, si nu doar in africa.
  • +1 (1 vot)    
   Mancate-ar Bokassa de inteligent (Miercuri, 29 martie 2017, 20:43)

   YorkshireTerrier [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

   Majoritatea covarsitoare a oamenilor albi, chiar si cei care au trait in secolele trecute in marile imperii coloniale, nu au avut nimic de-a face cu sclavagismul si toate celelalte chestiuni aruncate la gramada in carca omului alb. Majoritatea europenilor dinainte de anul 1900 nici macar nu au vazut vreun african in carne si oase. Ceea ce spune DSS e perfect adevarat, englezii sunt cei care au pus capat sclaviei.
   Masacre de diverse magnitudini s-au petrecut pe toate continentele, in toate epocile istorice. Unele dintre ele sunt exagerate, altele minimalizate. Evident relatarea despre Congoul belgian e una emotionala si plina de figuri de stil (vezi cauciucul care devenea rosu). Chestiuni vechi de peste un secol, scrise din auzite. Dovezi... mai putin.
   Daca vrei povesti sangeroase alege-ti de aici:
   1) more than 800,000 Rwandans were killed during the 100-day period from April 7 to mid-July 1994. Negri contra negri, unealta preferata a fost maceta si poti gasi relatari despre modul ei de utilizare.
   2) Second Congo War - by 2008, the war and its aftermath had caused 5.4 million deaths, principally through disease and starvation. Inteleg ca esti un fan al populatiei din Congo si spui ca belgienii sunt nasoi. Nu era crac de belgian acolo.
   3) 4) n) poti sa le cauti singur.
   Sigur ca da, tot albii sunt de vina pentru ca nu s-au bagat intre salbatici sa-i opreasca si eventual sa moara in locul lor. Pe gratis, desigur, nu e voie sa cerem nimic de la ei ca sa nu-i exploatam.
   Ei bine, eu ca european alb nu accept sa-mi fie aruncate in cap tot felul de vini stravechi si de multe ori inchipuite. Chiar nu pot sa-i inteleg pe albii masochisti care tot timpul vor sa-si puna cenusa in cap si sa-si ponegreasca propria rasa.
   P.S. cireasa de pe tortul african este Jean Bedel Bokassa. El inca halea oameni in anul 1979.
   http://www.descopera.ro/cultura/6116783-bokassa-presedinte-imparat-canibal
   Sigur ca europenii sunt de vina si pentru asta. Probabil a luat obiceiul de la francezi.
   • +1 (1 vot)    
    Erata (Miercuri, 29 martie 2017, 23:08)

    YorkshireTerrier [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

    Manca-te-ar Bokassa, in suc propriu!
 • -4 (16 voturi)    
  Pai europenii ce au facut? (Miercuri, 29 martie 2017, 15:44)

  trem [utilizator]

  I-au luat sclavi, i-au vandut, le-au luat resursele, le-au stricat modul de viatza....si acum avem foste colonii intr-un stadiu dezastruos.

  Ar fi cazul sa o lasam mai moale cu lectiile. Chinezii au invatzat de la europeni!
  • +3 (5 voturi)    
   cred ca glumesti (Miercuri, 29 martie 2017, 16:23)

   DSS [utilizator] i-a raspuns lui trem

   nu europenii ii lua sclavi, ci chiar africanii se lua unii pe altii sclavi. europenii nu patrundeau pe atunci in adancul Ariicii, decat cativa exploratori, din care destui si-au lasat oasele pe acolo.
   Africanii practicau sclavia si inainte sa vina europenii. Ca europenii au profitat de situatie e alta poveste. sa nu uitam si ca Marea Britania a desfintat sclavia si navele Royal Navy au vanat zeci de ani vasele care transportau sclavi. Dar asta a fost in secolul 19, totusi au trecut 150 de ani.
   • -3 (5 voturi)    
    Serios? (Miercuri, 29 martie 2017, 17:11)

    Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui DSS

    din articolul de mai jos, despre exploatarea congolezilor de catre belgieni (ma intreb daca in acceptiunea ta COngo nu e in adancul africii, sau begienii nu-s europeni): "Doar că spre finele secolului 19, J.P. Dunlop a reuşit ca în anul 1887 să inventeze cauciucul sintetic. Pentru a contracara invenţia acestuia prin vinderea unui cauciuc mai ieftin chiar decât cel sintetic, regele Leopold avea nevoie de cantităţi cât mai mari de latex. Pentru asta trebuia să aibă cât mai mulţi SCLAVI pe plantaţiile de arbori de cauciuc. Motiv pentru care a emis trei decrete regale conform cărora orice băştinaş trebuia OBLIGAT să muncească. Un decret adiţional, emis în anul 1892 transforma terenurile oamenilor în domeniu regal belgian, ceea ce-i permitea lui Leopold să concesioneze pe bani frumoşi, restul terurilor unor companii particulare.

    Sistemul creat de rege a dus la distrugerea rapidă a economiei tradiţionale din baziunul fluviului Congo şi a impus o „labor tax” asupra băştinaşilor care şi aşa erau exploataţi de către căpeteniile tribale care erau obligate să trimită oameni pentru plantaţiile regelui. În plus, noul sistem opresiv îi OBLIGA pe băştinaşi să muncească FORTAT FARA SA FIE PLATITI vreodată. Rezultatul s-a concretizat sub forma CELUI MAI CUMPLIT SISTEM SCLAVAGIST din istoria recentă. Bărbaţii care munceau zilnic erau bătuţi şi forţaţi să colecteze cauciucul natural, PANA CAND MUREAU DE OBOSEALA.


    Milioane de mutilaţi


    Jandarmii coloniali ai lui Leopold le ţineau muncitorilor-sclavi soţiile şi copii OSTATICI, pentru ca aceşia să nu fugă de pe plantaţii. Casele şi satele celor care nu produceau îndeajuns de mult cauciuc erau incendiate pe loc, COPIII LE ERUA UCISI, iar jandarmii LE TAIAU PALMELE pentru a se asigura astfel că victimele nu mai pot purta pe viitor arme...
    http://www.descopera.ro/cultura/12396706-regele-leopold-al-belgiei-si-genocidul-uitat-din-africa
   • -2 (4 voturi)    
    continuare (Miercuri, 29 martie 2017, 17:13)

    Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui DSS

    "Cu toate că unii şefi de triburi s-au răsculat şi au organizat centre de rezistenţă, soldaţii din Force Publique, mult mai bine înarmaţi, au zdrobit cu brutalitate revoltele. Unii băştinaşi dădeau foc la plantaţii, iar miliţiile coloniale replicau prin incendierea satelor şi hăituirea cu câini a fugarilro rebeli, care odată prinşi erau ucişi pe loc. Pentru a dovedi succesul misiunii lor, mercenarii din miliţiile coloniale trebuiau să aducă mâinile tăiate ale rebellilor. Această măsură a dus la cruzimi de neimaginat, căci mercenarii în căutare de recompense tăiau mâinile oricărui băştinaş întâlnit în cale. Zeci de mii de bărbaţi, femei şi copii au fost astfel mutilaţi pe viaţă pentru un cauciuc care începea deja să aibă culoarea roşie a sângelui nevinovat....

    Seria cruzimilor de neimaginat a continuat cu bătăile până la moarte administrate congolezilor cu bice din piele dură de rinocer. Jandarmii şi agenţii belgieni au ucis în chinuri milioane de oameni. Mulţi au fost spînzuraţi, spintecaţi de vii, decapitaţi şi împuşcaţi. După ce ofiţerii belgieni i-au acuzat pe jandarmi şi pe mercenari că le aduc în principal mâinile tăiate ale femeilor întâlnite, în loc de presupuşi rebeli, aceştia au început să reteze penisurile bărbaţilor, după care se prezentau cu organele sângerânde pentru recompense la sediile miliţiilor coloniale..."
    Dar tot chinezii sunt mai rai nu, ca le cumpara resursele pe baza de contract in loc sa faca si ei ca belgienii cei umanisti....
    http://www.descopera.ro/cultura/12396706-regele-leopold-al-belgiei-si-genocidul-uitat-din-africa
 • -6 (14 voturi)    
  au invatat de la maestrii europeni! (Miercuri, 29 martie 2017, 15:46)

  king david hotel [utilizator]

  Fireste, asta nu-i o scuza!
  • +4 (6 voturi)    
   Stop the blame game (Miercuri, 29 martie 2017, 16:18)

   YorkshireTerrier [utilizator] i-a raspuns lui king david hotel

   http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/5778804/Barack-Obama-tells-Africa-to-stop-blaming-colonialism-for-problems.html
 • +8 (14 voturi)    
  Sa migreze in China (Miercuri, 29 martie 2017, 16:02)

  YorkshireTerrier [utilizator]

  Pai nu erau europenii niste colonialisti rai, care pe langa exploatarea Africii aveau si un hobby ciudat - construiau cai ferate, spitale, scoli si alte ciudatenii.
  De prin anii 60, adica mai bine de o jumatate de secol, colonialistii au plecat, iar africanii in afara de vaicareala si dat vina pe europeni n-au mai facut mare lucru.
  Pentru mai multa precizie trebuie sa amintesc prietenia statelor africane cu URSS si diferitele experimente socialiste prin care au trecut aproape toate tarile subsahariene. Mai nou s-au imprietenit cu chinezii, dar in tot acest timp au migrat si continua sa migreze spre tarile colonialistilor.
  Chiar Barack Obama le-a dat peste nas:

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/5778804/Barack-Obama-tells-Africa-to-stop-blaming-colonialism-for-problems.html

  Adevarul e ca nici un alb n-ar fi putut spune asta fara sa-i explodeze in fata bomba corectitudinii politice. Nu conteaza daca albul este din Romania, Cehia sau Finlanda, tari care n-au avut nimic de-a face cu colonialismul.
  • -2 (6 voturi)    
   diferenta (Miercuri, 29 martie 2017, 17:00)

   Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

   difenrenta e ca europenii cand au luat acele resurse le-au luat cu forta. Chinezii le iau pe baza de contract.
   E treaba africanilor daca isi fac sau nu scoli de banii aia si e problema europenilor ca nu platesc macar cat chinezii pe resursele alea. De ce se plang? Cine i-a oprit sa plateasca 1 cent in plus, daca pretul pe care cumpara china resursele e derizoriu?
   Dar ce e mai ingrijorator e ca in Romania inca mai exista o mentalitate care justifica asuprirea, de orice forma cu "au si facut ceva". Vai...au facut cai ferate sa aiba cum sa-si transporte marfa...Si asta justifica ocupatia?
   Daca maine ne ocupa cineva si ne face autostrazi dar ne face si sclavi in acelasi timp e bine? De unde vine mentalitatea asta?
   Ia vezi ce au facut belgienii in Congo. Cum ii omorau pe sclavii care nu mai puteau munci. Asta apropo de ideea ca europenii nu luau sclavi. Da, nu-i aduceau in europa, ii exploatau acolo.
   Dar intrebarea ramane: ce vrea de fapt asta? Daca China a pltit un pret pe resursele alea, de ce nu au venit tarie europene sa dea un pret mai mare? Sau numai pe gratis merita?
 • 0 (4 voturi)    
  invidios cumatrul asta (Miercuri, 29 martie 2017, 16:22)

  jackalphonse [utilizator]

  Europenii au lasat acolo lapte si miere...
 • 0 (2 voturi)    
  in sfarsit (Miercuri, 29 martie 2017, 16:37)

  DSS [utilizator]

  un inalt demnitar european pune punctul pe i. Trebuie intervenit militar in Libia, ocupat porturile de unde pleaca oamenii aceea si facut niste tabere protejate militar unde pot sta in conditii civilizate. Si unde pot fi adusi miile de oameni culesi de pe mare.
  dar pt asta trebuie un Bush la conducere, si nu adunatura asta de lesinati
 • +4 (4 voturi)    
  Trebuiau (Miercuri, 29 martie 2017, 16:45)

  A310 [utilizator]

  sa se bungheasca acum 25 de ani . Acum fac gargara .


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică