Aproximativ 100 de ţări au început luni, la ONU, negocieri asupra unui tratat care să interzică armamentul nuclear, convinse că acest document va reduce riscul unui război atomic, în pofida boicotării dezbaterilor de către marile puteri, relatează AFP, citata de News.ro.

Înainte de deschiderea discuţiilor, ambasadoarea Statelor Unite la ONU Nikki Haley, înconjurată de aproximativ 20 de aliaţi ai primei puteri mondiale - inclusiv Regatul Unit, Franţa şi mai multe ţări est-europene -, a catalogat aceste discuţii drept ”irealiste” în contextul unei intensificări a tensiunilor în lume sau a ameninţării nucleare agitate de regimul nord-coreean.

”Ca mamă sau fiică, nu există altceva mai important să doresc familiei mele decât o lume fără arme nucleare, însă trebuie să fim realişti”, a subliniat Haley în faţa presei. ”Există, oare, cineva care crede că Phenianul va fi de acord să interzică armele nucleare?”.

Ambasadorul britanic Matthew Rycroft a dat asigurări că ţara sa este ”complet angajată în vederea ajungerii, pe teremn lung, la o lume fără arme nucleare”.

”Dar noi nu credem că aceste negocieri pot să conducă la progrese reale în domeniul dezarmării nucleare mondiale. Cea mai bună modalitate de a ajunge la o dezarmare nucleară mondială este printr-o dezarmare multilaterală progresivă, negociată etapă cu etapă, în cadrul acordurilor internaţionale existente”, ca Tratatul Neproliferării (TNP), a subliniat el.

”Interzicerea imediată a armelor nucleare este incompatibilă cu abordarea progresivă a deazrmării nucleare”, a subliniat, de asemnea, adjunctul ambasadorului Franţei, Alexis Lamek. "Într-un context de tensiuni sporite, cu privire la proliferarea armelor de distrugere în masă şi a vectorilor lor, ţările noastre continuă să fondeze securitatea şi stabilitatea în privinţa disuasiunii nucleare”, a adăugat el.

Rusia şi China nu s-au asociat intervenţiilor occidentalilor, însă cele două mari puteri evită, la rândul lor, aceste discuţii.

Inclusiv Japonia, singura ţară care a fost devastată de atacuri atomice, în 1945, se opune unui asemenea tratat, îngrijorată să vadă că absenţa unui consens ”subminează progresele în vederea unei dezarmări nucleare efective”.

Însă opoziţia acestor ţări nu a afectat hotărârea naţiunilor care promovează acest dosar - ca Austria, Irlanda, Mexicul, Brazilia, Africa de Sud şi Suedia -, susţinute de Vatican şi sute de ONG-uri. Toate se declară îngrijorate de riscul tot mai mare al unui conflict nuclear şi frustrate de impasul în domeniul dezarmării nucleare de 20 de ani.