Ministrul francez al Economiei si Finantelor, Michel Sapin, a asigurat marti ca nu va exista o "Europa cu doua viteze" care sa excluda unele tari membre, incercand sa linisteasca ingrijorarile tarilor periferice, scrie AFP.

"Nu e vorba in niciun caz de o Europa cu doua viteze unde vor fi marile tari care avanseaza repede si 'micile tari' care avanseaza mai lent. Nu va fi vorba in niciun caz de excludere", a spus el, in fata ziaristilor, intr-o vizita la Lisabona.

Ministrul a facut aceste declaratii la o zi dupa un mini-summit organizat la Paris si la care au participat liderii francez, german, spaniol si italian, si care au pledat pentru o Europa cu mai multe viteze care sa permita unor tari sa avanseze mai repede decat celelalte.

"Toate tarile care vor dori sa faca parte din acest varf avansat al Europei o vor putea face. Iar Portugalia va face parte, sunt convins, intre tarile de prim rang dintre aceste tari europene care pot face fata provocarilor de azi", a spus Michel Sapin.

"Portugalia va face parte mereu din primul cerc al tarilor europene. Nu e o discutie de marime, nu e o discutie de data aderarii la UE, e o discutie de vointa, de angajament", a subliniat el.