Un raport oficial israelian publicat marti il acuza pe premierul Benjamin Netanyahu si pe generalii sai ca au pregatit prost armata in fata amenintarii "strategice" a tunelurilor de razboi ale Hamas, in timpul conflictului din Fasia Gaza din 2014, relateaza AFP, citata de News.ro.

"Conducatorii politici si militari si serviciile de informatii erau informati despre amenintarea reprezentata de tuneluri si chiar au catalogat-o drept "strategica". Cu toate acestea, actiunile intreprinse in fata acestei amenintari nu au corespuns acestei definitii", se arata in acest raport al serviciilor controlorului de stat, insarcinat sa inspecteze actiunea Guvernului.

"Premierul, fostul ministru al Apararii si fostul sef de Stat Major nu au vegheat ca armata sa dispuna de planuri operationale pentru a lupta impotriva tunelurilor in zone urbane", se adauga in raport.

Inainte sa fie publicat, raportul care a inceput din primele zile ale razboiului din iulie-august 2014, a provocat o agitatie in clasa politica.

Premierul s-a aparat luni si a aparat razboiul care, in opinia sa, a "aplicat Hamasului cea mai puternica lovitura pe care a primit-o vreodata".

Raportul revede Operatiunea "Bordura de Protectie", insa nu in dimensiunea ei operationala, ci in cea politica, examinand procesul de decizie de dinaintea si din timpul campaniei militare, in special cu privire la tuneluri.

Aceste galerii - sapate in subsolul Fasiei Gaza si pe sub bariera de beton si metal care inchide ermetic frontierele israeliene - constituiau, alaturi de obuze, una dintre armele esentiale ale Hamasului si ale unor grupari combatante aliate impotriva Israelului.