Circa 300 de puscasi marini americani au aterizat luni in Norvegia pentru o misiune de sase luni, fiind pentru prima oara de la Al Doilea Raboi Mondial si pana acum cand li se permite trupelor straine sa stationeze aici. Desfasurarea de forte SUA irita Rusia, tara vecina, transmite Reuters.

Sosirea a 250 de puscasi SUA, reflectata pe larg in presa norvegianaFoto: Tronder-Avisa

Mai multi oficiali au minimalizat orice legatura a operatiunii cu ingrijorarile NATO privind Rusia, dar sosirea puscasilor coincide cu trimiterea de catre SUA a cateva mii de militari in Polonia pentru a linisti aliatii din Europa de Est, alerati de atitudinea Rusiei.

Soldatii din Camp Lejeune din Carolina de Nord au aterizat pe aeroportul Vaernes de langa Trondheim, al treilea oras ca marime din Norvegia.

Trupele americane vor sta in Norvegia timp de un an, actualul contingent urmand sa fie inlocuit dupa ce turul lor de sase luni este complet.

Un purtator de cuvant al Garzilor Nationale Norvegiene, care va gazdui puscasii marini la baza militara Vaernes a spus ca soldatii americani se vor antrena in privinta luptelor duse iarna.

"In primele patru saptamani vor efectua antrenament de iarna de baza, vor invata cum sa se descurce pe skiuri si cum sa supravietuiasca in mediul arctic. Nu are nimic de-a face cu Rusia sau cu actuala situatie", a spus purtatorul de cuvant.

Ambasada rusa a pus sub semnul intrebarii decizia atunci cand a fost anuntata, in luna octombrie.

"Tinand cont numeroase declaratii ale unor oficiali norvegieni privind lipsa unei amenintari a Rusiei la adresa Norvegiei am vrea sa intelegem cu ce scop este Norvegia atat de… doritoare sa-si mareasca potentialul militar, in special prin stationarea de forte americane in Vaenres", a declarat atunci pentru Reuters ambasada Moscovei.