Mexicul, "bineinteles, nu va plati zidul" de la granita pe care viitorul presedinte american Donald Trump vrea sa il construiasca, a afirmat miercuri presedintele Enrique Pena Nieto, dand asigurari ca doreste sa actioneze pentru o "buna relatie" cu Statele Unite, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Este evident ca avem cateva divergente cu viitorul guvern al Statelor Unite, cum ar fi pe tema zidului pe care, bineinteles, Mexicul nu il va plati", a declarat Enrique Pena Nieto.

Cu cateva ore mai devreme, Donald Trump a dat din nou asigurari ca cetatenii americani vor finanta bugetul pentru constructia acestui zid, iar Mexicul va plati ulterior despagubiri.

"Intr-un fel sau altul, si exista mai multe modalitati, Mexicul ne va despagubi (...), prin intermediul unei taxe sau plati, dar este mai putin probabil sa fie o plata", a afirmat presedintele american ales in prima sa conferinta de presa inainte de instalarea la Casa Alba, la 20 ianuarie.

Presedintele Mexicului, care s-a exprimat in fata ambasadorilor mexicani reuniti la Palatul National, a subliniat ca nu va accepta o decizie "care va fi impotriva tarii noastre si a demnitatii noastre in calitate de mexicani".

"Ceea ce va pot asigura este ca actionam pentru a avea o buna relatie cu Statele Unite si presedintele lor", a adaugat el.

In legatura cu acordul de comert liber NAFTA, pe care Donald Trump s-a angajat sa il renegocieze, chiar sa il abroge, Enrique Pena Nieto a afirmat ca tara sa va cauta un acord care sa ofere garantii investitiilor.

El a reinnoit cererea adresata guvernului american de a opri traficul ilegal de arme provenind din Statele Unite, precum si fluxul de bani de origine criminala care alimenteaza cartelurile din Mexic.