Doi romani fara adapost s-au numarat printre persoanele care au participat, sambata, la un mic dejun alaturi de Papa Francisc, de ziua sa de nastere, scrie News.ro, citand cotidianul La Stampa. Sambata dimineata, opt persoane fara adapost, intre care si doi romani care traiesc in apropierea Vaticanului, au fost invitate sa participe la o intalnire cu Papa Francisc.

Papa FranciscFoto: Captura YouTube

"In aceasta dimineata, Papa s-a intalnit cu opt oameni fara adapost, doua femei si sase barbati, la Domus Sanctae Marthae. Au fost invitati in aceasta dimineata, spre surprinderea lor, din preajma pietei San Pietro. Ei au diverse nationalitati: patru italieni, un moldovean, doi romani si un peruan."

Invitatii au fost serviti cu dulciuri traditionale argentiniene, iar Papa Francisc a plecat apoi pentru a sustine slujba la Cappella Paolina din Palatul Apostolic, unde au fost prezenti toti cardinalii Romei.

Papa Francisc implineste, sambata, varsta de 80 de ani, eveniment cu ocazia caruia Vaticanul a invitat credinciosii din intreaga lume sa ii transmita online mesaje de felicitare. Suveranul Pontif a tinut o slujba si se va intalni cu mai multe personalitati.

Papa Francisc este mai popular decat orice alt lider al lumii, potrivit unui sondaj de opinie realizat de WIN/Gallup International, in luna martie, inclusiv in Romania, unde Suveranul Pontif beneficiaza de un capital de simpatie declarat de 65% dintre cetateni.

Papa Francisc este cel de-a 266-lea Suveran Pontif. Nascut pe 17 decembrie 1936, in Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio a fost preot iezuit in perioada 1960 - 1992, episcop, intre anii 1992 - 2001, si cardinal, din 2001 pana in 2013.

Papa Francisc este primul latin-american care conduce Biserica Catolica si, de asemenea, primul iezuit, scrie BBC. Fostul cardinal din Buenos Aires a fost, initial, considerat o alegere nepotrivita pentru acest rol, cand a fost propus sa ocupe locul lui Benedict al XVI, care s-a retras din functie in 2013.

Considerat ortodox in chestiuni legate de sex si avort, dar liberal privind dreptatea sociala, investirea sa a fost bine primita deopotriva de conservatori si de reformistii.

In 2013, Papa Francisc a fost desemnat de revista Time drept personalitatea anului.

In 2016, Suveranul Pontif a ramas implicat in era moderna si vorbeste deschis despre evenimentele din lume si problemele curente.