Turcia va avea un "plan B", chiar un "plan C", daca Uniunea Europeana nu isi respecta promisunea in legatura cu ridicarea vizelor Schengen pentru cetatenii sai, a avertizat joi presedintele Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP.

"Daca nu obtinem ce dorim in chestiunea vizelor (...), daca promisiunile nu sunt respectate, Turcia va avea fara indoiala un plan B, va avea si un plan C", a declarat Recep Tayyip Erdogan intr-o conferinta de presa organizata in comun la Ankara cu omologul sau sloven, Borut Pahor.

"Nu suntem obligati sa spunem 'da' la fiecare decizie in privinta noastra. Uniunea Europeana nu ne-a dat nimic pana in prezent", a continuat el, fara sa intre in detalii.

In contrapartida la controversatul acord asupra migrantilor incheiat cu Uniunea Europeana in martie, Turcia a cerut in special ridicarea vizelor Schengen pentru cetatenii sai, deschiderea unor noi capitole in procesul de aderare si un ajutor financiar pentru gazduirea refugiatilor pe teritoriul sau.

Acordul in privinta vizelor, ce ar fi trebuit pus in aplicare in octombrie, este sistat, UE reprosand Ankarei ca nu a indeplinit toate criteriile.

Turcia, care ofera adapost la aproape trei milioane de refugiati, in principal sirieni, acuza pe de alta parte tarile europene ca nu trimit ajutorul financiar promis pentru gazduirea lor, ceea ce Bruxellesul dezminte.

La 11 ani dupa declansarea procesului de aderare la UE in 2005, relatiile dintre Bruxelles si Ankara s-au tensionat si mai mult odata cu votul de la 24 noiembrie din Parlamentul European asupra unei rezolutii care cere "inghetarea provizorie" a acestor negocieri.

Parlamentul European reproseaza Turciei, printre altele, epurarile efectuate dupa puciul esuat de la 15 iulie care a condus la arestarea a peste 100.000 de persoane.

Ca reactie, presedintele turc a amenintat ca va deschide frontierele pentru a lasa migrantii sa treaca spre Europa, fapt ce ar rupe pactul incheiat la 18 martie intre UE si Turcia.