Incurajarea unei iesiri fara compromisuri a Marii Britanii din Uniunea Europeana - asa-numitul Brexit "dur" - ar fi o greseala, a estimat miercuri ambasadorul american pe langa UE, Anthony Gardner, in cadrul unui interviu acordat agentiei France Presse si citata de Agerpres.

"Ar fi o mare greseala daca Marea Britanie ar fi incurajata sa recurga la un Brexit dur", a spus Gardner, al carui mandat e pe cale sa se incheie, dupa trei ani in functia de ambasador. "O iesire tumultuoasa din UE, fara o perioada de tranzitie consistenta, ar fi un factor perturbator si, pentru companiile americane, o greseala uriasa", a completat diplomatul american la Strasbourg, in cadrul ultimei sale vizite la Parlamentul European in calitate de ambasador al SUA pe langa UE.

Sustinator declarat al proiectului european, Anthony Gardner si-a exprimat speranta ca viitoarea administratie americana nu va transmite un mesaj favorabil unui Brexit dur.

"Mesajul meu pentru administratia Trump va fi acesta: exista si un alt punct de vedere in afara de cel britanic. UE are preocupari legitime in ce priveste aceste negocieri, in special intr-un an in care vor avea loc alegeri si nimeni nu isi permite sa ii asigure un acord mai bun unei tari care pleaca, in detrimentul unei tari care ramane in UE", a explicat ambasadorul SUA, facand referire in special la alegerile care au loc in 2017 in Franta si Germania.

Diplomatul american a mai declarat ca Statele Unite nu trebuie "sa privilegieze relatiile cu anumite tari (...) ignorand UE si institutiile UE".