Angela Merkel si ministrul sau de Interne au cerut miercuri evitarea condamnarii in bloc a refugiatilor, dupa doua violuri pentru care au fost pusi sub acuzare migranti in Germania, scrie AFP.

Angela Merkel, selfie cu un refugiatFoto: Agerpres/EPA

"Astfel de infractiuni sunt evident dramatice si trebuie anchetate (...) Dar nu trebuie trase concluzii legate de ansamblul unui grup care cauta protectie" in Germania, a declarat cancelarul, la o televiziune de stiri.

Vineri un solicitant de azil afgan in varsta de 17 ani a fost arestat la Freiburg (sud-vest), acuzat de violarea si uciderea unei studente. Marti, politia din Bochum (vest) a anuntat arestarea unui refugiat irakian de 31 de ani, acuzat ca a violat o studenta si a incercat sa violeze o alta.

"Sunt cazuri izolate grave" si "sunt necesare pedepse grele", a spus si ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, care a subliniat insa ca rata criminalitatii in randul refugiatilor nu este mai mare decat la restul populatiei, potrivit unui raport al politiei publicat in octombrie.

Partidul populist de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a denuntat "sosirea necontrolata a sute de mii de tineri barbati proveniti din culturi islamo-patriarhale".

Germania a primit 890.000 de solicitanti de azil in 2015. Aceasta politica a usilor deschise a generat un avans sensibil al AfD in sondaje, in special dupa agresiunile sexuale comise in noaptea de Anul Nou la Koln, atribuite de politie in mare parte migrantilor.

In fata nemultumirii tot mai mari, Angela Merkel, care doreste un nou mandat in 2017, a schimbat tonul iar in urma cu o zi a anuntat ca doreste sa interzica burka, acolo unde este posibil din punct de vedere legal.