Ministrii de Finante ai statelor din zona euro au aprobat, luni seara, masuri de restructurare pe termen scurt a datoriei suverane a Greciei, anunta surse din cadrul Eurogrup citate de site-ul agentiei Reuters.

Dupa reuniunea ministrilor de Finante din zona euro, Klaus Regling, seful Mecanismului European de Stabilitate (MES), a declarat ca procesul de implementare a masurilor va incepe in cateva saptamani.

Datoria Greciei ar urma sa fie restructurata pe termen scurt, facilitandu-se platile in perioada anilor 2030-2040, cu obiectivul reducerii datoriei suverane cu 20% din PIB pana in anul 2060.

Dobanzile variabile vor fi eliminate, ramanand cele fixe, situatie care va genera costuri suplimentare pe termen scurt, dar reducerea lor pe termen lung, potrivit Mediafax.

Grecia intentioneaza sa efectueze teste pentru revenirea pe pietele de capital in primul semestru al anului 2017, avand scopul de a redobandi accesul deplin in 2018, cand va se va finaliza actualul program de reforme, a anuntat sambata vicepremierul Yannis Dragasakis. Intr-un articol de opinie publicat in revista Efimerida ton Syntakton, Dragasakis indemna creditorii internationali sa ofere o evaluare pozitiva a reformelor aplicate de Grecia in cadrul programului de asistenta financiara. Ministrii de Finante din statele zonei euro, care se vor reuni luni, trebuie sa transmita "un mesaj de speranta poporului grec si intregii Europe", a afirmat Dragasakis.

"Singura optiune posibila luni este deschiderea drumului pentru decizii care sa aduca mai aproape tinta convenita", a subliniat vicepremierul Greciei, referindu-se la revenirea tarii pe pietele de capital.

Pentru a efectua teste de reintrare pe piete in 2017, Grecia trebuie inclusa in programul Bancii Centrale Europene privind achizitia de obligatiuni. In plus, este necesar un rezultat pozitiv al evaluarii, a subliniat Dragasakis, reiterand cererea de restructurare a datoriilor.

Reprezentantii institutiilor care monitorizeaza programul de asistenta financiara destinat Greciei - Mecanismul European de Stabilitate (MES), Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International si Comisia Europeana - s-au aflat la Atena acum doua saptamani, pentru discutii cu Guvernul Greciei pe tema reformelor in domeniul fiscal si in cel al muncii. Guvernul condus de socialistul Alexis Tsipras a promis continuarea discutiilor la nivel tehnic pentru reevaluarea programului de asistenta financiara internationala. In pofida promisiunilor electorale in sensul renuntarii la austeritate, premierul Alexis Tsipras a semnat in 2015 un nou plan de asistenta financiara, al treilea de la izbucnirea crizei financiare in Grecia in 2010. Acum, Guvernul de la Atena vrea finalizarea celei de-a doua evaluari, pentru a beneficia de o restructurare a datoriilor si a putea adera la programul BCE de cumparare a obligatiunilor, decizii care ar putea permite reintrarea pe pietele economice pana in 2018. Dar dezacordurile pe tema tintelor fiscale si reformele nepopulare in domeniul muncii constituie obstacole in negocieri. De asemenea, reformarea sectorului energetic va fi un element important in discutii.