Romanele "Sa ucizi o pasare cantatoare" si "Aventurile lui Huckleberry Finn" au fost eliminate din unele dintre scolile si librariile din statul american Virginia, din cauza plangerii depuse in instanta de un parinte care a acuzat limbajul rasist folosit de anumite personaje din cele doua volume, informeaza News.ro citand The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceste romane clasice din literatura americana, semnate de Harper Lee respectiv Mark Twain, au fost eliminate din unele dintre scolile din comitatul Accomack din statul Virginia, dupa ce o plangere oficiala a fost depusa in instanta de mama unui adolescent birasial. La baza plangerii s-a aflat folosirea cuvantului "nigger" ("negru"), un termen devenit peiorativ si care apare frecvent in ambele carti.

Semnatara plangerii, vorbind in fata consiliului scolilor publice din comitatul Accomack, a spus ca fiul ei intampina dificultati cu descifrarea limbajului rasist: "Sunt atat de multe injuraturi rasiale si cuvinte defensive acolo, incat nu poti sa treci peste ele".

Un comitet urmeaza sa analizeze viitorul acestor doua carti celebre, care nu sunt vizate deocamdata de o interdictie permanenta. Ele au fost totusi deja inlaturate din salile de clasa ale scolilor din comitatul Accomack. Reprezentantii Coalitiei Nationale Impotriva Cenzurii (National Coalition Against Censorship - NCAC) considera ca aceasta decizie este "deosebit de stridenta".

Discutand despre decizia autoritatilor din Virginia, reprezentantii NCAC au publicat urmatorul mesaj pe site-ul initiativei Kids Right To Read: "Prin evitarea discutiei despre probleme controversate precum rasism, scolile fac un mare deserviciu elevilor lor".

Cele doua romane clasice semnate de Harper Lee si Mark Twain ocupa pozitii de frunte in fiecare an in topul celor mai controversate carti ale literaturii americane pentru cititorii tineri din Statele Unite, potrivit Asociatiei Bibliotecilor Americane (ALA). Pe aceeasi lista apar si alte titluri celebre, precum "The Handmaid's Tale", de Margaret Atwood, patru volume de Judy Blume, "Jurnalul lui Anne Frank" si "Romeo si Julieta".

Motivele pentru scoaterea unei carti din programa scolara americana difera foarte mult intre ele, insa cele mai des intalnite sunt religia si sexul, potrivit listei anuale a cartilor interzise, intocmita de ALA.

In 2015, volumul "The Curious Incident of the Dog in the Night-Time", de Mark Haddon, a fost acuzat de parintii americani de "blasfemie si ateism", iar Biblia a generat plangeri din cauza "punctelor sale de vedere religioase".