Formatiunea politica Partidul Piratilor, cunoscuta pentru luarile de pozitie anti-sistem, a preluat misiunea de a forma noul Guvern islandez, a anuntat vineri presedintele Gudni Johannesson, potrivit BBC, citata de Agerpres.

Seful statului a facut anuntul la finalul unei intalniri cu liderul formatiunii, Birgitta Jonsdottir. Partidul Piratilor este a treia formatiune ce va incerca sa formeze un Executiv, la mai bine de o luna de la alegerile anticipate la finalul carora nicio grupare politica nu a obtinut o majoritate clara. De atunci, doua runde de negocieri in vederea formarii unui Guvern de coalitie au esuat.

"Am avut o discutie cu liderii tuturor partidelor si le-am cerut parerea cu privire la cine ar trebui sa conduca noua runda de negocieri. Apoi am chemat-o pe Birgitta Jonsdottir si i-am transmis acest mandat", a spus presedintele Johannesson.

La finalul intalnirii cu presedintele, liderul Partidului Piratilor a spus ca este optimista si ca spera ca se va ajunge la un acord politic.

La scrutinul din 29 octombrie, formatiunea fondata in 2012 s-a situat pe locul al treilea in preferintele alegatorilor si si-a triplat numarul de parlamentari. Detine 10 dintre cele 63 de mandate din Legislativul de la Reykjavik.

Alegerile anticipate au fost solutia la criza politica declansata de demisia premierului Sigmundur Gunnlaugsson. In aprilie, el si-a depus mandatul, ca urmare a dezvaluirilor din asa numitele Panama Papers, din care a reiesit ca detine o serie de active offshore.

Partidul Piratilor militeaza pentru mai multa transparenta politica si o raspundere mai mare a politicienilor fata de cetateni, cere ca serviciile medicale sa fie gratuite si vrea o protectie sporita a informatiilor personale ale cetatenilor.

Adversarii formatiunii spun ca lipsa de experienta politica a membrilor partidului va afecta negativ increderea investitorilor si va destabiliza economia Islandei.