Presedintele ales Donald Trump a numit vineri trei exponenti ai liniei dure, nominalizandu-i pe senatorul ultraconservator Jeff Sessions la Justitie, pe generalul in retragere Michael Flynn in functia de consilier de securitate nationala si pe congressman-ul Mike Pompeo la conducerea CIA.

Jeff Sessions, Michael Flynn, Mike PompeoFoto: Colaj: Wikipedia/ DIA/ house.gov

AFP a realizat scurte biografii celor 3 nominalizati.

Jeff Sessions

Jeff Sessions

Jeff Sessions

Foto: Wikipedia - Gage Skidmore

Senatorul de Alabama a avut pana acum pozitii foarte dure privind imigratia ilegala, fiind si la aceasta data o personalitate controversata pentru remarcile rasiste facute cu decenii in urma.

El ii va aduce la Donald Trump - care nu a detinut pana acum un mandat pentru care sa fie ales - o cunoastere detaliata a mecanismelor de putere de la Washington.

La 69 de ani, Sessions, originar din sudul Statelor Unite, reprezinta Alabama in Senatul SUA din anul 1997 si s-a remarcat in timpul ppresedintiei republicanului George W. Bush si in timpul mandatului democratulului Barack Obama, opunandu-se mai multor proiecte de regularizare a persoanelor fara documente.

El s-a aratat, de asemenea, favorabil reducerii cheltuielilor si favorizeaza o abordare ferma in lupta impotriva criminalitatii.

Dar declaratiile deschis rasiste facute in anii 1980 continua sa ii afecteze imaginea: in 1986, in special, pe cand era procurorul federal din Alabama, el a criticat un avocat alb spunandu-i ca "isi face de rusine rasa" pentru ca a aparat un client afro-american.

Candidatura sa pentru un post de judecator federal a fost - fapt rar - respinsa dupa audierea in Senat, tocmai din cauza declaratiilor de acest fel.

Numirea sa in postul de procuror general trebuie sa fie aprobata de Senat.

Michael Flynn

Michael Flynn

Michael Flynn

Foto: dia.mil

Omul ales de Donald Trump pentru a conduce Consiliul sau de Securitate Nationala (NSC), este un fost militar cu o cariera infloritoare, cunoscut drept aparator impotriva extremismului islamic.

In varsta de 57 de ani, Michael Flynn, fostul sef al retelei americane de informatii militare, a fost una dintre putinele figuri din apararea americana care l-a sustinut pe Donald Trump in timpul campaniei sale electorale.

Michael Flynn a abordat o linie agresiva impotriva extremismului islamic, acuzand administratia Obama ca nu da dovada de suficienta energie in confruntarea cu aceasta amenintare.

Pe de alta parte, Flynn a aparat apropierea de Moscova si Beijing, afisandu-se in decembrie 2015, cu Vladimir Putin, la o cina desfasurata la Moscova.

"Avem o problema cu Islamul radical si cred ca putem lucra impreuna" cu rusii "impotriva acestui inamic", a explicat Flynn pentru Washington Post in aceasta vara.

Fiu al unui bancher din Rhode Island (coasta de est), Michael Flynn a avut o cariera militara concentrata pe partea de informatii, ceea ce l-a determinat sa serveasca in Irak si Afganistan.

In 2012, presedintele barack Obama l-a numit sef al serviciului american de informatii militare (Agentie de Informatii a Apararii, DIA), care are aproximativ 16.500 de oameni.

Flynn a fost fortat sa paraseasca biroul dupa mai putin de doi ani, pe fondul turbulentelor interne si a conflictelor cu administratia de la Casa Alba.

Numirea sa nu necesita aprobarea Senatului.

Mike Pompeo

Mike Pompeo

Mike Pompeo

Foto: pompeo.house.gov

Congressman-ul republican, in varsta de 52 de ani, este un "soim", un oponent feroce al regimului iranian si al acordului nuclear international semnat de marile puteri pentru a impiedica Teheranul sa devina putere nucleara.

El este un membru al Comitetului de Informatii din Camera Reprezentantilor si a fost, de asemenea, unul dintre membrii controversatei comisii de ancheta care a vizat atacul asupra consulatului SUA din Benghazi, Libia, din 2012.

Dupa doi ani de ancheta, comisia a acuzat-o, in cele din urma, pe Hillary Clinton, secretar de stat la momentul respectiv, ca a diminuat amenintarea jihadista in Libia.

Sef al promotiei 1986 a West Point, prestigioasa scoala de formare a ofiterilor armatei americane, Mike Pompeo a parasit armata in 1991 pentru a studia dreptul la Harvard, apoi pentru a se lansa in afaceri prin infiintarea Thayer Aerospace, o companie aerospatiala pe care ulterior a vandut-o.

In 2010 a castigat un loc de reprezentant al statului Kansas in camera inferioara a Congresului SUA, fiind sustinut de fratii Koch - influenti miliardari conservatori.

Numirea sa trebuie sa fie aprobata de Senat.