Ministrul rus al Economiei Alexei Uliukaiev a fost pus sub acuzare luare de mita, la cateva ore dupa ce a fost arestat in plina noapte de agentii serviciilor secrete, a anuntat marti Comitetul rus de ancheta, citat de AFP.

Aleksei UliukaevFoto: Government.ru

Potrivit anchetatorilor, Uliukaiev, in varsta de 60 de ani si ministru din 2013, a "cerut conducerii Rosneft" mita de doua milioane de dolari pentru a aproba achizitionarea de catre gigantul petrolier semi-public Rosneft a grupului Bashneft, controlat de stat.

Daca rusii sunt obisnuiti cu arestarile mediatizate ale inaltilor functionari, alesi sau cadre ale politiei pentru coruptie, acum este vorba de cel mai inalt oficial rus retinut pentru astfel de acuzatii de la ajungerea la putere a lui Vladimir Putin, in 2000.

Marti, presa si analistii incercau sa isi dea seama daca anuntata cadere a lui Uliukaiev este rezultatul unei simple afaceri de coruptie sau o reglare de conturi intre clanurile de la Kremlin.

Potrivit unui comunicat al Comitetului de ancheta, principala institutie de investigatii din Rusia, ministrul, un actor cheie al guvernarii in perioada de recesiune, risca de la 8 la 15 ani de inchisoare.

Rosneft este condus de Igor Sechin, un apropiat al lui Putin discret si influent. Este considerat unui dintre liderii "siloviki", demnitari proveniti, ca si presedintele, din serviciile secrete, armata sau politie. Luptele intestine dintre "siloviki" si "liberali" sunt frecvente de peste 15 ani in viata politica a rusiei, adeseori Vladimir Putin jucand rolul de arbitru.

Alexei Uliukaiev era un partizan al reformelor liberale si a avertizat fata de riscul "stagnarii" economiei ruse.

Acesta s-a opus public int-ro prima etapa vanzarii a jumatate din capitalul Bashneft catre Rosneft, cea mai mare cedare de active realizata in acest an de statul rus pentru a umple gaurile unui buget dur afectat de prabusirea cotatiei petrolului.

Ulterior, a fost nevoit sa accepte si sa puna in practica in timp record, in octombrie, aceasta tranzactie in valoare de circa 5 miliarde de dolari, ceea ce a fost interpretat drept un semn al victoriei lui Igor Sechin si al influentei sale.

Potrivit unei surse din politie citata de agentia RIA Novosti, anchetatorii au obtinut, inainte de a interveni, "dovezi solide" si dispun de inregistrari de convorbiri telefonice si ambientale in acest sens.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marti dimineata ca presedintele a fost informat inca de la inceputul anchetei.