Silvio Berlusconi, miliardarul italian care in anul 1994 a devenit premier desi nu avea experienta in politica, vede "analogii evidente" intre el si presedintele ales al SUA, Donald Trump, consemneaza agentiile AFP si EFE in urma unui interviu publicat sambata de cotidianul Corriere della Sera, citeaza Agerpres.

Silvio Berlusconi (foto arhiva)Foto: Agerpres/Xinhua

Donald Trump "a fost ales de toti americanii satui de politica veche, inchisa in ea insasi si incapabila sa asculte si sa inteleaga", constata fostul premier italian. Aceasta politica a facut greseala "de a crede ca 'politic corect' este mijlocul de a fi aproape de oameni, fara a intelege ca aceia cu adevarat vulnerabili sunt cetatenii sufocati de Stat, impozitele, birocratia, imigratia necontrolata, somajul, pericolul terorist", iar acest lucru "se intampla in America, dar si in Italia si Europa", explica fostul premier italian, ajuns prima data in fruntea guvernului intr-un moment de criza, acela care a urmat vastei operatiuni anticoruptie "Mani pulite" (Maini curate).

Berlusconi mentioneaza ca asemanarile pe care le-a observat intre programul sau politic si cel al lui Trump tin mai ales de "politica fiscala, controlul imigratiei si aplicarea legii", dar a remarcat similitudini si la alte capitole, cum ar fi traiectoria politica si stilul de viata.

Totusi, fostul premier apreciaza ca trecutul lor in lumea afacerilor este "foarte diferit". "Nu am avut niciodata ocazia sa-l cunosc. Dar si el este un intreprinzator care intr-un anumit moment al vietii sale a decis sa-si dedice tarii sale competentele si energia", considera fostul sef al executivului italian.

In ceea ce priveste politica externa, Berlusconi vede pozitiv faptul ca presedintele ales al SUA a inteles ca "Federatia Rusa trebuie considerata o tara ce apartine Occidentului si ca, desi exista unele divergente, acestea vor fi rezolvate intr-o optica de colaborare si prietenie". "Avem nevoie de Rusia pentru a face fata problemelor dramatice pe scena internationala, de la extremismul islamic si pana la imigratie", a indicat Berlusconi, care este un prieten apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin.

In timp ce actualul sef al guvernului de la Roma, social-democratul Matteo Renzi, s-a pozitionat clar in favoarea lui Hillary Clinton, fostul premier Berlusconi a evitat atat in timpul campaniei electorale din SUA cat si acum sa ia partea vreunuia dintre cei doi candidati care s-au confruntat in scrutinul din 8 noiembrie. Totusi, el l-a acuzat pe presedintele american in exercitiu, Barack Obama, ca "a comis numeroase erori" si "a transformat lumea intr-un loc mai periculos si mai instabil".

"Americanii l-au ales pe Donald Trump. Acum sa-l lasam sa lucreze (...) Presedintii sunt judecati in functie de ceea ce fac", a conchis Berlusconi.