Autoritatile electorale din Venezuela au anuntat marti amanarea alegerilor regionale, prevazute initial la sfarsitul lui 2016, pentru sfarsitul primului semestru al anului 2017, in timp ce popularitatea presedintelui Nicolas Maduro atinge un minim istoric, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Aceasta tara producatoare de petrol fiind in plina criza economica din cauza prabusirii barilului de titei, sapte venezueleni din zece doresc plecarea presedintelui.

"Alegerile regionale (pentru a alege guvernatorii statelor) vor avea loc la sfarsitul primului semestru din 2017", a anuntat la postul national de televiziune presedinta Consiliului National Electoral (CNE), Tibisay Lucena, fara sa ofere explicatii.

In schimb, alegerile municipale vor fi organizate asa cum este prevazut "in al doilea semestru din 2017", a adaugat ea.

Anuntul a fost facut intr-o atmosfera politica tensionata, opozitia de centru-dreapta incercand sa organizeze un referendum pentru revocarea presedintelui socialist Nicolas Maduro, ales in 2013 pentru un mandat care se incheie in 2019.

Pentru aceasta, Masa Unitatii Democratice (MUD), coalitia de centru-dreapta majoritara in parlament, va incerca intre 27 si 29 octombrie sa stranga patru milioane de semnaturi in favoarea consultarii populare, ultima etapa necesara pentru a putea convoca referendumul.

Opozitia denunta insa in ultimele luni o serie de obstacole pe care le intampina, acuzand in special CNE ca intarzie procesul pentru a-l apara pe seful statului.