Presedintele sirian Bashar al-Assad a declarat, intr-un interviu pentru un tabloid rus, ca Israelul sustine grupari teroriste in cadrul razboiului sirian, ca parte a unei strategii pentru a evita inapoierea Platoului Golan si pentru a accelera "invazia" Turciei, scrie ziarul Haaretz, citat de Mediafax.

Bashar al-AssadFoto: Agerpres/EPA

Statul israelian actioneaza asupra "subminarii" Siriei prin sustinerea "terorismului", a afirmat presedintele Basar al-Assad.

"Nu exista nici o contradictie intre Israel si orice alta organizatie precum Frontul al-Nusra (redenumita recent Jabhat Fateh al-Sham), Stat Islamic sau orice alta organizatie afiliata Al-Qaidei", a adaugat presedintele sirian.

Acesta a fost raspunsul liderul sirian la una dintre intrebarile puse de reporterul rus care l-a intervievat.

"Pentru mine, este un lucru foarte ciudat", a spus reporterul rus, "Daesh, SI, nu au amenintat vreodata Israelul prin ideologia lor, iar Israelul, la randul sau, nu constituie un pericol pentru acestia. Este ca un fel de intelegere, poate nu chiar prietenie, ci neutralitate. De ce credeti ca asta e situatia? Si care este rolul Israelului in cadrul acestui razboi?".

Assad a raspuns deschis acestei intrebari: "Oricine, orice terorist care are asupra sa o arma si incepe sa ucida si sa distruga pe teritoriul statului sirian este sustinut de Israel, chiar daca indirect prin suport logistic al frontierei, sau uneori prin interventie directa a Israelului impotriva Siriei, in diferite zone ale acesteia".

Asa cum Bashar al-Assad a prezentat, Israelul a adoptat aceasta asa numita politica "din cauza faptului ca Israel este dusmanul nostru, pentru ca ne ocupa teritoriul si privesc Siria precum un dusman, desigur, iar ei considera ca daca pot submina pozitia Siriei si o pot slabi ca intreg, ca societate, ca armata, ca stat, acest lucru va preveni adoptarea pacii de catre statul israelian, pentru ca pretul acesteia este returnarea Inaltimilor Golan Siriei. Astfel, din punctul lor de vedere, Siria are o alta preocupare in momentul prezent".

In cadrul interviului, acesta a mai spus ca incursiunea Turciei in nordul Siriei a fost o "invazie" si a acuzat statul de sustinere a SI, chiar daca afirma ca se opune retelei teroriste, in cadrul razboiului sirian.

"Este ridicol", a confirmat reporterul, "Afirmatiile lor sunt ridicole, cand spun ca lupta impotriva SI. Ei au creat SI".

De la inceputul razboiului civil din Siria, aparitiile publice si in presa ale presedintelui sirian au fost limitate, Rusia a ramas insa unul dintre aliatii sai loiali, pe parcursul conflictului.