Presedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, a aparat joi votul tarii sale la ONU in favoarea unei rezolutii ruse privind Siria, criticata vehement de Arabia Saudita, care si-a suspendat in aceasta luna livrarile de produse petroliere catre Cairo, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Riadul i-a oferit un sprijin ferm lui Abdel Fattah al-Sisi dupa ce l-a destituit pe islamistul Mohamed Morsi in 2013, acordand Egiptului ajutoare de mai multe miliarde de dolari.

Sambata, Egiptul a votat in favoarea unei rezolutii cu privire la Siria propusa de Rusia Consiliului de Securitate, provocand furia Arabiei Saudite.

Doua zile mai tarziu, Cairo a anuntat ca firma saudita Armaco si-a suspendat livrarile de petrol catre Egipt in luna octombrie. Arabia Saudita a incheiat un acord in aprilie pentru a livra, timp de cinci ani, 700.000 de tone de produse petroliere lunar catre tara condusa de Abdel Fattah al-Sisi.

Ambasadorul saudit la ONU, Abdallah Al-Mouallimi, a declarat la postul de televiziune Al-Jazeera ca "este penibil ca senegalezii si malaezienii sa aiba pozitii mai apropiate de consensul arab, decat cea a reprezentantului arab (in Consiliul de Securitate, Egiptul)".

"Unii comentatori sunt de parere ca suspendarea livrarilor de produse petroliere este un raspuns la chestiunea" votului la ONU, a declarat joi presedintele al-Sisi intr-un discurs televizat.

"Spun ca nu, trebuie mentionat ca este vorba despre un acord comercial", a adaugat el.

Abdel Fattah al-Sisi nu a oferit insa alte explicatii pentru suspendarea livrarilor de produse petroliere saudite catre Cairo, iar Aramco nu a dorit sa comenteze decizia luata.