Premierul ungar Viktor Orban a anuntat marti ca va cere Parlamentului sa se pronunte prin vot asupra unei interziceri a "reinstalarilor colective" de migranti in Ungaria, in urma referendumului invalidat de duminica impotriva mecanismului european de repartizare a refugiatilor in statele membre UE, relateaza News.ro.

Viktor OrbanFoto: Agerpres / Tanjug

Acest amendament al Constitutiei va stipula ca "reinstalarile colective sunt interzise", a declarat seful Executivului intr-o conferinta de presa.

Orban a precizat ca textul va fi trimis in parlament luni, in vederea unui vot in noiembrie.

In total, 98,3% dintre alegatorii care s-au prezentat duminica la referendum s-au opus distribuirii azilantilor in Ungaria.

Insa consultarea a fost invalidata deoarece doar 40% dintre ungarii cu drept de vot s-au prezentat la urne, in contextul in care pragul de validare a scrutinului este de 50%.

Orban a declarat luni in Parlament ca referendumul si-a atins obiectivul, pentru ca mai multi unguri au respins cotele de migranti decat au votat pentru aderarea la UE in 2003. De asemenea, cu un milion mai multi alegatori au votat pentru politica sa impotriva migratiei decat au votat pentru Fidesz la alegerile parlamentare din 2014, adauga el.