Miscarea islamista palestiniana Hamas si LTTE, rebeliunea Tigrilor Tamili din Sri Lanka, nu ar trebui mentinute pe lista organizatiilor teroriste a Uniunii Europene din cauza unui viciu de procedura, a apreciat avocatul general al Curtii de Justitie a UE, in concluziile publicate joi si citate de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest magistrat, Eleanor Sharpston, sugereaza astfel respingerea recursului formulat de consiliul UE (reprezentantii celor 28 de tari membre) impotriva a doua decizii din 2014 ale Tribunalului UE.

Tribunalul a apreciat atunci ca UE nu dispune de o baza juridica "suficienta" care sa justifice mentinerea HAMAS si a LTTE pe lista sa neagra.

"Masuri restrictive" (precum inghetarea averilor) care vizeaza persoane si entitati legate de aceste gruprari s-au bazat "nu pe acte examinate si confirmate de decizii ale autoritatilor competente (...), ci pe imputari pe care Consiliul (UE) le-a dedus din presa si de pe internet", reprosa tribunalul, in doua decizii distincte din 16 octombrie (LTTE) si 17 decembrie 2014 (Hamas).

In ceea ce priveste Hamas - la putere in Fasia Gaza, supusa unei blocade israeliene si inscrisa din 2001 ca organizatie terorista de UE - cei 28 si-au justificat recursul prin faptul ca "tribunalul ar fi trebuit sa conchida ca deciziile autoritatilor americane constituie un fundament suficient" pentru mentinerea miscarii palestiniene pe lista neagra.

Insuficient, crede insa avocatul general, care arta ca cei 28 "trebuie sa se asigure ca deciziile autoritatilor unui stat tert sunt luate intr-un context in care protectia oferita de drepturile omului atinge un nivel cel putin echivalent celui oferit de dreptul Uniunii".

Concluziile nu sunt obligatorii pentru Curte, precizeaza CJUE, intr-un comunicat. "Misiunea avocatilor generali consta in a propune, deplin independentei, o solutie juridica in dosarele cu care sunt insarcinati". Decizia va fi pronuntata la finele lui 2016 sau la inceputul lui 2017.

Pana in prezent, deciziile nu au antrenat retragerea celor doua organizatii de pe lista neagra si nici dezghetarea eventualelor averi detinute de ele in UE. Acest lucru ar putea deveni realitate doar in urma unei decizii definitive.