Fost vicepresedinte al Dilmei Rousseff, omul puternic al PMDB (centru dreapta) - care a precipitat alungarea de la putere a sefei statului - a depus juramantul in Senat si va conduce o tara in criza pana la viitoarele alegeri legislative si prezidentiale de la sfarsitul lui 2018.
La fel de impopular ca si adversara sa, Michel Temer, 75 de ani, a promis in prima reuniune a cabinetului sau "sa repuna Brazilia pe drumul cel bun".
"Va trebui sa plecam de aici in aplauzele brazilienilor. Va fi dificil", a recunoscut noul presedinte care imediat a luat avionul spre China pentru summitul G20 unde va incerca sa restabileasca imaginea patata a primei economii din America Latina.
"Unicul meu interes este sa predau succesorului meu o tara pacificata, reconciliata si in crestere economica", a repetat el intr-o alocutiune inregistrata si transmisa la televiziune in cursul serii de miercuri.
Dilma Rousseff a reactionat virulent dupa destituirea sa: "Senatul a luat o decizie care intra in istoria marilor nedreptati. A comis o lovitura de stat parlamentara", a denuntat ea, reafirmandu-si nevinovatia.
Ea le-a promis lui Michel Temer si noilor aliati de dreapta ai acestuia "opozitia cea mai hotarata la care se poate astepta un guvern de pucisti".
O majoritate confortabila de peste doua treimi dintre senatori au votat fara surprize pentru destituirea liderei de stanga, prima femeie care a fost aleasa la conducerea Braziliei in 2010, apoi realeasa la limita in 2014.
Din totalul de 81 de senatori, 61 au votat pentru destituirea ei, iar 20 impotriva.
"Dilma Rousseff a comis importante crime de responsabilitate (...), a fost condamnata si astfel isi pierde mandatul de presedinte", a subliniat presedintele Curtii Supreme (STF), Ricardo Lewandowski, care a condus dezbaterile din Senatul transformat cu acest prilej in tribunal.
In schimb, Dilma Rousseff si-a pastrat drepturile civile, dupa un alt vot, unde majoritatea necesara de doua treimi nu a fost atinsa. Numai 42 de senatori au votat pentru, 36 impotriva, iar trei s-au abtinut.
"Aceasta inseamna ca ramane eligibila. Va putea candida pentru mandate de senator, deputat, dar nu si la presedintie in 2018, pentru ca a fost aleasa deja pentru doua mandate consecutive", a explicat un specialist brazilian in drept, Rogerio Dultra dos Santos.
"Ne vom intoarce", a promis in numele stangii fosta sefa a statului, aflata la resedinta sa din palatul Alvorada unde a urmarit votul alaturi de mentorul sau, fostul presedinte Luiz Inacio Lula da Silva, in prezent cercetat pentru coruptie.
Ca de obicei pentru un partid de stanga, gestionarea economica s-a dovedit o problema, pentru a distribui catre saraci fiind nevoie de o crestere continua a PIB-ului si de o buna colectare a impozitelor si taxelor.
Ridicarea salariilor si alocatiilor a insemnat sume mari introduse artificial in economie, ceea ce a produs imediat inflatie (nivel de circa 11%/an in 2015), a scazut valoarea monedei nationale si implicit a salariilor si alocatiilor.
Guvernul nu a reusit sa iasa din acest cerc vicios, mai ales ca zeci de responsabili ai partidului s-au implicat in scheme de furt din banii publici, iar bugetul a saracit din cauza scaderii PIB incepand cu 2014.
-3,8% din 2015 si -3-4% in acest an.
Datoria publica a explodat de la 52% la 73% in doar 3 ani.
Pentru a fi realeasa totusi, dna Rousseff, "mostenitoarea" lui Da Silva, a falsificat datele despre bugetul tarii.
Nu avea bani, dar promisese cheltuieli pentru popor, asa ca a facut presiuni si s-a inteles cu banci de stat sa ii transfere bani direct in conturi bugetare fara sa fie declarati.
Ceva destul de disperat si grosier si care a fost descoperit repede. Insa dna a fost realeasa intre timp, la limita.
Populatiei asistate nu ii pasa de unde vin banii, dar dna presedinta si alti responsabili guvernamentali au incalcat legea, a urmat o procedura constitutionala de 8 luni, riguros respectata de parlamentari, in urma careia Rousseff a fost destituita.
Brazilia se confrunta cu mari probleme legate de coruptie generalizata la cel mai inalt nivel, scadere economica, criminalitate galopanta, inflatie, lupta politica violenta, epidemie de Zika.