Persoanele ranite in atacul sangeros din 12 iunie asupra unui club de noapte gay din Orlando (Florida, sud-est) nu vor avea de achitat nicio factura medicala, au anuntat joi cele doua spitale care le-au ingrijit, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Acest atac, care s-a soldat cu 49 de morti si 53 de raniti, "a fost o tragedie oribila pentru victime, familiile lor si intreaga comunitate", a subliniat intr-un comunicat David Strong, directorul general al grupului Orlando Health, care administreaza centrul spitalicesc unde au fost tratati cei mai multi dintre raniti.

Noua dintre victime au decedat dupa ce au fost internate in acest spital.

"In timpul acestei perioade dificile, numeroase organizatii, numeroase persoane si asociatii de caritate s-au manifestat in a ne aduce sprijinul. Este pur si simplu modalitatea noastra de a prelungi aceasta generozitate", a adaugat el.

Astfel, grupul Orlando Health nu a trimis nicio factura pacientilor de la clubul de noapte Pulse, insa va incerca sa-si ramburseze cheltuielile prin alte mijloace, de exemplu, facand apel la fonduri federale, la asigurari sau programe de sanatate.

"Insa, in pofida acestor multiple surse de finantare, totalul cheltuielilor nerambursate ar putea depasi 5 milioane de dolari", a precizat institutia.

In acelasi mod, Florida Hospital, care a tratat 12 raniti, a anuntat ca nu va trimite nicio nota de plata pacientilor si nici macar nu va incerca sa obtina acoperirea cheltuielilor prin intermediul asigurarilor de sanatate.

"Speram ca acest gest se va adauga celor de mare bunavointa si marinimie care definesc orasul Orlando", a declarat Daryl Tol, presedintele Florida Hospital, citat de publicatia Orlando Sentinel.

Aceasta a doua institutie estimeaza la 525.000 de dolari costul tratamentelor pe care le-a administrat.

Autorul masacrului, Omar Mateen, un cetatean american de origine afgana care jurase credinta gruparii jihadiste Stat Islamic (SI), a atacat clubul gay Pulse la 12 iunie in jurul orei locale 02:00 (06:00 GMT), echipat cu o pusca de asalt si un pistol. Politia a incercat sa negocieze cu Mateen trei ore, iar in jurul orei 5:00 a decis sa ia cu asalt cladirea in care se baricadase autorul masacrului si l-a impuscat mortal. Potrivit unui raport al Institutului medico-legal publicat in 9 august, autorul masacrului a tras circa 200 de gloante pentru a ucide 49 de persoane