Ankara a cerut serviciilor germane de informatii ajutorul in reprimarea sustinatorilor fostului imam Fethullah Gulen, in contextul in care autoritatile turce acuza Occidentul ca nu face suficient impotriva scolilor, organizatiilor de caritate si afacerilor care au legaturi cu aceasta, relateaza Deutsche Welle, citat de News.ro.

Fethullah GulenFoto: AGERPRES

Guvernul turc a cerut totodata Serviciului Federal german de Informatii (BND, Bundesnachrichtendienst) ajutorul sa captureze sustinatori ai miscarii lui Gulen, pe care Ankara il acuza ca a urzit tentativa de lovitura de stat de luna trecuta din Turcia, a scris sambata Der Spiegel.

Potrivit saptamanalului german, care citeaza documente clasificate, Organizatia Nationala turca de Informatii (MIT, Milli Istihbarat Teskilatᅣ) a cerut BND sa caute 40 de persoane si sa extradeze alte trei persoane suspectate de legaturi cu miscarea lui Gulen, care administreaza o retea globala de scoli, organizatii de caritate si afaceri.

In urma puciului esuat de la 15 iulie, Turcia a arestat si a inlaturat din functii mii de oameni din armata, birocratie, universitati, societatea civila, presa si afaceri, pe care-i suspecteaza ca au legaturi cu miscarea Hizmet (Serviciu, in turca) condusa de catre fostul imam Fethullah Gulen, autoexilat din 1999 in Statele Unite.

Guvernul turc considera miscarea o organizatie terorista si o acuza ca s-a infiltrat in stat in ultimele decenii.

Potrivit Der Spiegel, MIT a cerut serviciilor omologe germane sa-i influenteze pe decidentii politici si pe parlamentari sa adopte o pozitie mai dura fata de miscarea lui Gulen.

Diplomati turci au abordat, de asemenea, 11 landuri germane, carora le-au cerut sa coopereze, insa toate au respins solicitari ca filiale locale ale BND sa monitorizeze miscarea, potrivit revistei.

In Germania traiesc aproximativ trei milioane de persoane de origine turca, iar oficiali si-au exprimat ingrijorarea ca Turcia se amesteca in afacerile interne germane.

Exista, in plus, ingrijorari tot mai mari ca acest conflict din Turcia se poate propaga in Germania.

Sustinatori ai presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan au organizat mitinguri proguvernamentale, au indemnat la boicotarea organizatiilor lui Gulen si au aparut informatii despre amenintari la adresa unor simpatizanti ai miscarii.