Opozantul turc Fethullah Gulen cere autoritatilor americane, intr-un editorial publicat marti in The New York Times, sa reziste "tentatiei de a-i da (presedintelui turc) Erdogan tot ce vrea", in special sa raspunda cererii de a-l extrada in Turcia, scrie AFP.

Fethullah GulenFoto: AGERPRES

Aflat in exil in Statele Unite din 1999, predicatorul turc Fethullah Gulen este acuzat de Recep Tayyip Erdogan ca a initiat tentativa de lovitura de stat din 15 iulie din Turcia, care a fost infranta. Ankara urmeaza sa solicite in curand Washingtonului, in mod oficial, extradarea predicatorului.

In editorialul semnat in New York Times, Gulen respinge din nou aceste acuzatii, condamna lovitura de stat esuata si afirma ca s-a impotrivit mereu violentei.

El isi exprima ingrijorarea cu privire la strategia presedintelui turc astazi, care "supune Statele Unite la un santaj amenintand cu reducerea sprijinului sau pentru coalitia impotriva gruparii Stat Islamic".

"Obiectivul sau: sa obtina extradarea mea, in pofida lipsei de dovezi credibile si fara nicio perspectiva a unui proces echitabil", a scris fostul imam in varsta de 75 de ani.

"Tentatia de a-i da lui Erdogan tot ce vrea este de inteles", a explicat Gulen. "Dar Statele Unite trebuie sa-i reziste", spune el.

Fethullah Gulen denunta totodata "evolutia guvernului Erdogan catre dictatura" si isi exprima ingrijorarea privind efectele acesteia asupra societatii turce.

Pentru a prezerva pacea si democratia in Orientul Mijlociu, "Statele Unite nu trebuie sa cedeze in fata unui autocrat care profita de o tentativa de puci pentru a da propria lovitura de stat cu incetinitorul", a avertizat opozantul turc.

Fragmente din editorialul publicat de Fethullah Gulen in New York Times, intitulat "Condamn toate amenintarile la adresa democratiei din Turcia":

  • In timpul tentativei de lovitura de stat din Turcia, de luna aceasta, am condamnat aceasta actiune in cei mai duri termeni. Am spus: "Guvernarea ar trebui castigata printr-un proces de alegeri libere si corecte, nu prin forta". "Ma rog la Dumnezeu pentru Turcia, pentru cetatenii turci si pentru toti cei care se afla in prezent in Turcia ca aceasta situatie sa se solutioneze pasnic si rapid".
  • Insa, in pofida protestului meu fara echivoc, similar cu declaratiile emise de toate cele trei partide majore de opozitie, presedintele din ce in ce mai autoritar al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, m-a acuzat imediat de orchestrarea puciului. A cerut ca Statele Unite sa ma extradeze din casa mea din Pennsylvania, unde locuiesc in exil voluntar din 1999.
  • Acuzatia domnului Erdogan nu numai ca vine in contradictie cu toate lucrurile in care cred, dar este de asemenea iresponsabila si eronata. Filosofia mea - un Islam inclusiv si pluralist, dedicat slujirii oamenilor de orice religie - este in antiteza cu rebeliunea armata. (...)
  • Intr-un moment in care democratiile occidentale sunt in cautare de voci musulmane moderate, eu si prietenii mei din miscarea Hizmet am adoptat o pozitie clara impotriva violentei extreme, de la atacurile de la 11 septembrie comise de Al Qaeda pana la executiile brutale ale Statului Islamic si rapirile comise de Boko Haram.
  • In plus fata de condamnarea violentei absurde, inclusiv in timpul tentativei de lovitura de stat, am subliniat angajamentul nostru in prevenirea recrutarii de teroristi din randul tinerilor musulmani si cultivarea unei mentalitati pasnice, pluraliste. (...)
  • Presedintele turc santajeaza Statele Unite amenintand cu reducerea sprijinului tarii sale pentru coalitia internationala impotriva Statului Islamic. Scopul sau: sa garanteze extradarea mea, in ciuda unei lipse de dovezi credibile si, efectiv, nicio perspectiva privind un proces corect. Tentatia de a-i oferi domnului Erdogan orice ar vrea este de inteles. Dar Statele Unite trebuie sa-i reziste.
  • De dragul eforturilor globale de a restabili pacea in vremuri turbulente, dar si pentru a ocroti viitorul democratiei in Orientul Mijlociu, Statele Unite nu trebuie sa vina in intampinarea unui autocrat care transforma un puci esuat intr-o proprie lovitura de stat cu incetinitorul impotriva guvernului constitutional.