Aproximativ 50.000 de persoane au fost suspendate din functii sau arestate dupa tentativa de lovitura de stat din Turcia, in contextul in care Administratia Recep Tayyip Erdogan a lansat o campanie impotriva sustinatorilor adversarului sau, clericul musulman Fehtullah Gulen, relateaza Reuters.

Administratia autoritarista de la Ankara a intensificat activitatile de eliminare din structurile statului a persoanelor suspectate de implicare directa in tentativa de lovitura de stat militara sau de sustinere a complotului. Marti, 15.200 de angajati ai Ministerului Educatiei au fost disponibilizati, iar companii media acuzate de sustinerea lui Fehtullah Gulen au fost inchise. Aproape 500 de persoane au fost disponibilizate marti de la Directia pentru Afaceri Religioase, 257 de la Cabinetul primului-ministru, iar 100 din structuri ale serviciilor de informatii, scrie Mediafax.

In total, circa 50.000 de militari, politisti, judecatori, alti functionari publici si profesori au fost suspendati din functii ori arestati preventiv dupa tentativa de lovitura de stat din noaptea de 15 spre 16 iulie.

"Aceasta organizatie terorista paralela nu va mai fi pionul niciunei tari. Ii vom dezradacina de peste tot", a declarat premierul Binali Yildirim, referindu-se la structurile care ar fi sub controlul miscarii clericului musulman Fethullah Gulen, aflat in Statele Unite.

Imediat dupa complotul care s-a soldat cu aproximativ 300 de morti, Binali Yildirim ameninta ca orice tara care ii ofera protectie lui Fethullah Gulen, principalul adversar al presedintelui Recep Tayyip Erdogan, va fi "in razboi" cu Turcia, o referire la Statele Unite. "Fethullah Gulen este liderul unei organizatii teroriste. Orice tara care il sustine nu este prieten al Turciei si va fi in razboi cu Turcia", a afirmat Yildirim.

Clericul musulman Fethullah Gulen, un fost aliat al presedintelui Recep Tayyip Erdogan, este liderul Miscarii Gulen (Hizmet). Gulen s-a stabilit in statul american Pennsylvania dupa ce a cazut in dizgratia Ankarei. Fehtullah Gulen este acuzat ca se afla in spatele opozitiei din Turcia, iar Administratia Erdogan suspecteaza ca rivalul sau politic a organizat tentativa de lovitura de stat si ca s-ar bucura de sustinerea Washingtonului.

Fehtullah Gulen a negat orice implicare in tentativa de lovitura de stat, acuzandu-l pe Recep Tayyip Erdogan ca foloseste acest complot ca pretext pentru consolidarea puterii.