Masacrul din Dallas pare sa fi fost comis de "un singur tragator", fara legaturi "teroriste", care avea in locuinta sa un veritabil arsenal de arme, inclusiv materiale pentru fabricarea bombelor, potrivit autoritatilor americane, relateaza AFP.

Micah JohnsonFoto: Agerpres/AP

Politia din Dallas (Texas, sudul SUA) l-a identificat pe atacator drept Micah Johnson, un fost soldat de culoare in varsta de 25 de ani, care locuia intr-o suburbie a Dallasului.

"In acest stadiu (al anchetei), se pare ca a fost un singur tragator, fara legaturi cunoscute sau inspiratie din vreo grupare terorista internationala", a declarat secretarul american pentru Securitate interna, Jeh Johnson, in cursul unei conferinte de presa la New York, la o zi dupa atacul armat din Dallas in care cinci politisti au fost ucisi in timpul unei manifestatii pasnice.

Politia din Dallas a evocat initial, joi seara, "doi lunetisti operand de pe pozitii la inaltime", dar nu a mai mentionat aceasta ipoteza vineri.

Fara antecedente penale, afroamericanul Micah Johnson era rezervist al armatei terestre americane si efectuase o misiune in Afganistan din noiembrie 2013 pana in iulie 2014, potrivit Pentagonului.

Politia americana a descoperit la domiciliul acestuia un veritabil arsenal.

"Perchezitionand domiciliul suspectului, politia a descoperit materiale servind la fabricarea bombelor, veste antiglont, pusti, munitie si un jurnal personal despre tactici de lupta", a detaliat politia.

Suspectul a fost ucis de politie vineri in zori, dupa mai multe ore de negocieri in van, in timp ce era baricadat intr-un garaj. Dupa ruperea negocierilor a urmat un schimb de focuri, iar politia a decis sa detoneze o bomba in garaj, cu ajutorul unui robot telecomandat.

Suspectul a explicat ca era "furios" dupa ce doi barbati de culoare au fost impuscati de politie in cursul acestei saptamani si a spus ca voia "sa ucisa albi, in special politisti albi". El a sustinut de asemenea ca "nu era afiliat niciunui grup si ca facut totul singur", potrivit sefului politiei din Dallas, David Brown.

Pe un cont de Facebook atribuit lui Micah Johnson si dezactivat ulterior, acesta pare sa sustina organizatii de aparare a negrilor propovaduind ura, potrivit Southern Poverty Law Center, care urmareste aceste miscari, scrie Agerpres. In fotografiile din acest cont, el poate fi vazut cu pumnul strans ridicat in aer, gest simbolic al luptei pentru emancipare a negrilor in America.

In acest context, miscarea Black Lives Matter (Vietile negrilor conteaza) s-a aparat de acuzatia ca ar fi turnat gaz pe foc. "Black Lives Matter lupta pentru demnitate, justitie si libertate. Nu pentru omor", a comunicat organizatia.

In afara de cei cinci politisti ucisi, tirurile de joi seara au mai ranit noua persoane, printre care sapte agenti ai fortelor de ordine. Acesta este cel mai grav bilant inregistrat de politia americana dupa atentatele de la 11 septembrie 2001.

Atacul a avut loc la distanta de cateva strazi de Dealey Plaza, locul unde fusese asasinat presedintele John F. Kennedy in 1963, ucis - aparent - tot de un tragator izolat.