Discutiile NATO cu Moscova, planificate sa aiba loc dupa summitul de la Varsovia, ar trebui sa se concentreze exclusiv pe necesitatea "retragerii" Rusiei de pe teritoriul ucrainean, a declarat ministrul polonez al Apararii, Antoni Macierewicz, potrivit site-ului postului de televiziune France24, citat de Mediafax.

"Rusia este o putere de ocupatie, iar in fiecare zi, oameni nevinovati, civili sunt ucisi de soldatii Rusiei, care sunt agresorii", a declarat Macierewicz pentru televiziunea publica poloneza.

"Nu vom discuta cu Rusia despre planuri de aparare. Cu Rusia putem discuta doar cand si cum are de gand sa se retraga din teritoriile ocupate," in Ucraina, a adaugat oficialul de la Varsovia.

Ministrul polonez a reactionat la o declaratie a sefului NATO, Jens Stoltenberg, care a anuntat luni ca Alianta Nord-Atlantica urmeaza sa poarte discutii oficiale cu Rusia, la scurt timp dupa summitul de la Varsovia, programat pentru 8-9 iulie.

Stoltenberg a declarat ca "lucram cu Rusia, pentru a organiza o noua reuniune a Consiliului (NATO-Rusia), la scurt timp dupa summit".

In luna aprilie a acestui an a avut loc prima reuniune a Consiliului NATO-Rusia din iunie 2014, cand relatiile intre cele doua parti au fost practic inghetate, dar discutiile au evidentiat "dezacorduri profunde" in ceea ce priveste Ucraina si alte probleme.

Rusia a reactionat vehement la planurile NATO de intarire a potentianului militar in estul Europei, presedintele Vladimir Putin afirmand ca alianta provoaca o cursa "frenetica" a inarmarilor in Europa, iar Moscova va raspunde la ceea ce considera o intarire periculoasa a capacitatilor militare la frontierele sale.