Comisia parlamentara care ancheteaza atentatele din Franta recomanda restructurarea serviciilor de securitate, inclusiv prin crearea unei Agentii antiteroriste, dupa depistarea a numeroase deficiente si erori in monitorizarea activitatilor militantilor islamisti, scrie cotidianul Financial Times.

Principala propunere a Comisiei parlamentare speciale vizeaza infiintarea unei Agentii antiteroriste care sa fie subordonata direct presedintelui ori premierului Frantei, in scopul imbunatatirii coordonarii numeroaselor structuri care in prezent sunt subordonate diverselor ministere.

O alta propunere se refera la reactivarea retelelor de agenti de teren, reforma precedenta - care a avut ca rezultat restrangerea acestui sistem - fiind catalogata drept o "catastrofa" ce a impiedicat autoritatile sa depisteze "semnale slabe" despre activitatile teroristilor formati pe teritoriul Frantei.

"Ne confruntam cu un razboi. Iar militarii nostri sunt trimisi sa lupte in bocanci de plumb. Pentru ca serviciile noastre de informatii au esuat", a atras atentia deputatul de centru-dreapta Georges Fenech, presedintele Comisiei parlamentare privind circumstantele producerii atentatelor din 2015.

Membrii Comisiei parlamentare speciale au stabilit ca era dificil sa fi fost anticipat atacul din sala de concerte Bataclan, situata in Paris, unde teroristii au omorat 90 de persoane in noiembrie 2015.

Desi o grupare islamista formulase o amenintare care viza acest loc in anul 2009, de atunci numele salii de concerte nu mai fusese depistat in niciun complot terorist.

Insa cei trei teroristi care s-au aruncat in aer la Bataclan erau cunoscuti de serviciile de informatii si au reusit sa profite de problemele sistemului de monitorizare, a constatat Comisia de investigatie.

Unul dintre ei, francezul Samy Amimour, reusise sa se deplaseze in Siria desi era teoretic sub control judiciar. In plus, Abdelhamid Abaaoud, coordonatorul atentatelor, ar fi putut fi arestat la Atena cu cateva luni inainte, au stabilit membrii Comisiei speciale.

Raportul de 1.000 de pagini - care va fi facut public pe 12 iulie - contine concluzii extrem de critice despre reforma aplicata in domeniul serviciilor antiteroriste in anul 2008, in timpul Administratiei presedintelui Nicolas Sarkozy. Restructurarea din 2008 avea rolul intensificarii cooperarii intre structurile de informatii prin fuzionarea unora.

In schimb, a fost restransa reteaua de agenti de teren construita in urma cu mai mult de cinci decenii. S-a constatat ca serviciile de securitate franceze au pus prea mult accentul pe depistarea "semnalelor puternice" lansate de liderii unor organizatii teroriste precum Al-Qaida, neglijandu-se activitatile teroristilor operativi francezi.

Parlamentarii francezi au criticat si serviciile de informatii din Belgia, care nu au transmis la timp informatii ce ar fi permis arestarea lui Abdelhamid Abaaoud in Grecia si nu au oferit suficiente indicii pentru capturarea lui Salah Abdeslam in timp ce se intorcea la Bruxelles imediat dupa atentatele de la Paris.

"Exista probleme privind legislatia belgiana si calitatea serviciilor de informatii belgiene", a afirmat parlamentarul socialist francez Sebastien Pietrasanta. Comisia de ancheta a criticat existenta a trei echipe ale fortelor speciale de interventie - una la Paris si doua la nivel national -, explicand ca aceasta situatie genereaza probleme pe teren.

"De ce sa nu existe o singura structura de interventie?!", a spus Georges Fenech. Raportul denunta si probleme de comunicare intre Administratia penitenciarelor si Politie.

Aceste deficiente i-au permis lui Amedy Coulibaly, la acea vreme un infractor de rand, sa fie eliberat fara a fi supravegheat, desi se radicalizase in inchisoare. Ulterior, Coulibaly a omorat un agent de politie si patru ostatici evrei, in ianuarie 2015.