Fortele irakiene au recapturat duminica ultimul district controlat de Statul Islamic in orasul Fallujah iar generalul comandant al operatiunii a declarat ca batalia este incheiata dupa aproape cinci saptamani de lupte, transmite Reuters.

Falluja, eliberat de armata irakianaFoto: Captura YouTube

Premierul Haider al-Abadi proclamase victoria impotriva SI cu o saptamana in urma, dar luptele au continuat in orasul aflat la vest de Bagdad. Ofensiva a fost sprijinita de coalitia condusa de SUA, in principal prin lovituri aeriene.

„Anuntam din acest loc din centrul districtului Golan ca a fost curatat de serviciile de contra-terorism si transmitem poporului irakian vestea buna ca batalia pentru Fallujah este terminata”, a spus generalul locotenent Abdul Wahab al-Saidi la televiziunea de stat.

Flancat de luptatori care jubilau, unii fluturand steaguri irakiene, Saidi a spus ca unii militanti inca sunt baricadati in cladiri.

Cel putin 1.800 de luptatori ai Statului Islamic au fost ucisi in operatiunea de recucerire a Fallujah, restul au fugit, a spus generalul.

Trupele guvernamentale au lansat pe 23 mai operatiunea de recastigare a Fallujah, un bastion al insurgentei sunite impotriva fortelor americane care l-au dat jos pe sunitul Saddam Hussein in 2003 si, ulterior impotriva guvernelor conduse de siiti.

Abadi a declarat saptamana trecuta ca recucerirea Fallujah va pava drumul pentru ca armata sa intre in ofensiva catre Mosul, capitala de facto a Statului Islamic.