​Corespondenta de la Londra

Cum voteaza Nicolae Ratiu la referendumul Brexit: Englezi care se credeau prieteni se dusmanesc acum din cauza Brexitului

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Joi, 23 iunie 2016, 10:32 Actualitate | Internaţional


Ce a intrebat Regina la cina: Dati-mi trei motive sa raman in Europa (prima pagina a tabloidului The Sun)
Foto: Hotnews
“Jumătate român, jumătate englez”, Nicolae Rațiu încearcă să explice mentalitatea cu care englezii abordează votul de astăzi prin care vor decide dacă Regatul Unit va rămâne sau nu în Uniunea Europeană. 

Rațiu este astăzi un om de afaceri bine conectat la elita conservatoare britanică, dar în același timp un londonez cosmopolit și îndrăgostit de diversitatea Europei. Așadar votul său are resorturi complicate care pot părea paradoxale pentru un european de pe continent. 

Vlad Mixich: Se pare că dezbaterea despre Brexit a fost mai puțin despre Uniunea Europeană și mai mult despre identitatea englezilor, așa numita “englishness”. Ce înseamnă Englishness? 

Nicolae Ratiu: Mi s-a părut ciudat să văd oameni făcând foarte furioși campanie pentru Brexit și fiind de origine pakistaneză, sau spaniolă sau indiană. Și mulți dintre ei sunt foarte vehemenți. Există un soi de englez insular care în general este foarte tolerant și o gazdă binevoitoare pentru solicitanții de azil. Avem o tradiție legată de asta. La început, când s-a votat pentru intrarea în UE, nu cred că și-au imaginat că țara lor va deveni un loc atât de atractiv pentru un număr atât de mare europeni. Mai ales că englezii au tendința de a-și ironiza țara. Acum totul s-a transformat într-o imagine șocantă a unui fluviu de imigranți care trec Canalul și acoperă Marea Britanie. Eu personal nu cred în această posibilitate și se pare că jumătate din națiune are aceeași părere cu mine. Pe de altă parte sunt mulți oameni care abia așteaptă să dea vina pe altcineva pentru defectele și frustrările lor. 

COMPETIȚIA PENTRU AJUTOARE SOCIALE 


V.M.: Dar cum de nu vă temeți de acest val de imigranți? În Londra există zone unde dacă mergi nu-ți vine să crezi că te afli în Anglia. 

Nicolae Ratiu: Așa este. Marea Britanie a văzut mai multe valuri de imigranți: au fost cei din Indiile de vest, apoi irlandezii, apoi pakistanezii, apoi indienii, apoi europenii, în special polonezii. Românii sunt mult mai puțini decât polonezii. Dar toți acești imigranți au îmbogățit țara. Nu oamenii care imediat cer ajutor social, nu despre ei vorbesc. Dacă te uiți la statistici, englezii sunt cei mai mari beneficiari ai ajutoarelor sociale de stat și ei se opun cel mai vehement imigranților. Pentru că va fi mai greu pentru ei să-și primească ajutoarele, apare competiția. 

V.M.:
Am fost uimit să aud de curând un lord spunând că Anglia are un caracter fundamental diferit de restul Europei și englezilor le-ar fi imposibil să se integreze într-un super-stat european. Ce credeți despre asta? 

Nicolae Ratiu:
Englezii au o anumită mândrie legată de istoria lor: au fost un imperiu, au apărat democrația împotriva fasciștilor. Adesea retorica de la Bruxelles se referă la crearea unui super-stat european și asta intră în coliziune cu atașamentul englezilor pentru ideea de suveranitate. Aici nu e vorba despre un sentiment de superioritate, germanii de pildă sunt printre popoarele europene cu cel mai mare sentiment de superioritate față de restul. Cum spuneam englezii sunt auto-ironici cu propria țară, dar sentimentul de identitate diferită este foarte stringent. Pentru că suntem o insulă. Cred că dacă Marea Britanie va ieși din UE atunci va începe un proces de dezintegrare și mai multe țări ar putea părăsi Uniunea. Iar asta este cel mai rău lucru care se poate întâmpla Europei în fața unor amenințări exterioare cum ar fi Rusia sau alte țări. 

V.M.:
Cum se poate explica diferența enormă dintre o Anglie eurosceptică și o Scoție eurofilă? 

Nicolae Ratiu:
Dacă am avea astăzi un referendum pentru independența Scoției, cred că scoțienii ar vota pentru independență. Cu siguranță ei văd Uniunea Europeană ca un club în care vor să fie dar în același timp doresc să-și protejeze suveranitatea. Așadar după votarea unui posibil Brexit și scoțienii se vor afla într-o dilemă complicată. 

LIDERII LABURISTILOR: INUTILI SI SLABI 

V.M.: Credeți în viabilitatea acestui proiect al unui super-stat european condus de la Bruxelles? 

Nicolae Ratiu: Nu. La o scală mai mică în Marea Britanie vedem tot felul de diferențe între galezi, englezi, scoțieni, irlandezi. Același lucru se întâmplă și în Europa. Nu ai cum să ștergi toate aceste identități naționale. Chiar și în Statele Unite existe aceste regiuni distincte, cu orașul italian, orașul chinez, cel polonez. Fiecare dintre noi simte nevoia de a aparține unei identități, iar unii dintre noi doresc să facă parte dintr-un anumit club, cel european în cazul despre care vorbim. Acest club UE este mai mult unul comercial, economic, și cred că e mai benefic să faci parte din acest club decât să fii în afara lui. 

V.M.: Impresia este că există o elită conservatoare, așa-numiții băieți de la Eton, care este mai eurosceptică decât clasa mijlocie. E corectă această percepție? 

Nicolae Ratiu: Nu cred. Mai degrabă generația veche a acestei elite conservatoare este eurosceptică. Poate și pentru că generațiile mai vechi cred întotdeauna că lucrurile erau mai bune “pe vremuri”. Dar generația tânără nu este integral pro-UE. Clasa muncitoare are și ea păreri diferite pentru că Uniunea Europeană a făcut foarte multe pentru drepturile muncitorilor în Marea Britanie, dar cred că laburiștii nu au prezentat foarte bine acest aspect. Liderii actuali ai laburiștilor sunt din păcate inutili și slabi. Așadar cei care tradițional votau cu laburiștii nu au beneficiat de explicații decente referitoare la acest referendum și la interesele lor vizavi de Uniunea Europeană. Majoritatea oricum va vota la acest referendum pentru ceea ce este în favoarea interesului personal și mai puțin pentru ceea ce este în interesul țării. 

ROMANII SUNT ACCEPTATI 

V.M.: Au fost imigranții români folosiți ca o sperietoare în campania pentru Brexit? 

Nicolae Ratiu: Nu și asta e interesant. Se pare că valul imigraționist s-a schimbat și inamicul numărul unu sunt acum turcii. Românii au fost detronați [râde]. Ceea ce era inevitabil pentru că toate celelalte prejudecăți s-au stins. Pentru publicul britanic românii au astăzi un gust mai bun ca să zic așa, sunt acceptați și acceptabili. 

V.M.: Aveați 27 de ani la referendumul anterior din 1975 când majoritatea englezilor au votat pentru UE. Ce s-a schimbat atât de mult încât numărul euroscepticilor este astăzi aproape dublu? 

Nicolae Ratiu: Pentru că atunci vorbeam despre o piață comună, despre o zonă comună de comerț în care puteam face mult mai ușor afaceri. Atunci avea o logică pentru toată lumea. Chiar dacă Schumann vorbea încă de la început despre ideea creării unui super-stat european, în 1975 acest subiect nu a fost deloc în prim-plan, era doar o subnotă și oamenii nu citesc de obicei ce e scris cu litere mici în josul paginii. 

V.M.: Credeți că proiectul Uniunii Europene are nevoie de o regândire? 

Nicolae Ratiu: Da, cred că are nevoie de o reformă. În același timp cred că îl poți îmbunătăți doar dacă faci în continuare parte din el. Dacă Uniunea Europeană va continua pe același drum rigid de a-i topi pe toți într-un super stat nu cred că acesta va fi un proiect de succes. Și sper ca așa ceva să nu se întâmple. Oamenii trebuie să-și mențină identitatea națională, asta face ca Europa să fie un continent atât de vibrant și interesant. Uite ce s-a întâmplat în Uniunea Sovietică: au topit toate acele țări într-un singur bloc mort. Apoi după ce URSS s-a spart am început să auzim de tot felul de țări, și culturi, și etnii despre care nu auzisem niciodată în perioada sovietică. Sau ca să spun altfel: nu cred în socialism. 

V.M.: Veți vota pentru rămânerea Marii Britanii în UE sau împotrivă? 

Nicolae Ratiu: Pentru rămânerea în UE. 

V.M.: Sunteți un caz singular printre prietenii dumneavoastră? 

Nicolae Ratiu: Deloc. Am fost la un club de tenis foarte popular și eram la o masă cu mai mulți avocați care toți erau contra Brexitului. Și râdeam de cineva care era inexplicabil pro-Brexit, în ciuda originilor sale poloneze. 

V.M.: S-a ajuns și în Anglia la acel partizanat diviziv în stil american unde e aproape imposibil să vezi la aceeași masă un republican și un democrat? 

Nicolae Ratiu:
Cu jumătate de an în urmă nu era cazul. Dar acum campania a ajuns atât de neplăcută încât oameni care credeau că erau prieteni, brusc au decis să se disprețuiască din cauza opiniilor diferite referitoare la Brexit.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15030 vizualizari

 • -17 (21 voturi)    
  Imperiul (Joi, 23 iunie 2016, 10:49)

  xolv [utilizator]

  tot imperiu va ramane chiar daca isi neaga statusul de vagon la locomotiva nemteasca.
 • +18 (24 voturi)    
  Foarte frumos (Joi, 23 iunie 2016, 10:52)

  valahiandusk [utilizator]

  Ce om fain!
 • 0 (32 voturi)    
  pai (Joi, 23 iunie 2016, 11:08)

  hamham [utilizator]

  "Așa este. Marea Britanie a văzut mai multe valuri de imigranți: au fost cei din Indiile de vest, apoi irlandezii, apoi pakistanezii, apoi indienii, apoi europenii, în special polonezii. Românii sunt mult mai puțini decât polonezii. Dar toți acești imigranți au îmbogățit țara"

  pai natie bogata poti sa ajungi si cu burka-n cap. primarul musulman al londrei a inceput incetisor : scoaterea reclamelor cu femei in costum de baie din mijloacele de transport.
  dupa care o sa sfatuiasca femeile sa poarte fuste lungi. mai ales in perioada ramadamului. si daca se poate,cu batic pe cap.
  excelenta analiza a domnului ratiu; pentru "imbogatira tarii" ajung englezii liberali sa stea capra si sa fie facuti posta ( cultural vorbind) de cultura musulmana.
  whatever. ce-ti faci cu mana ta se numeste musulmanizare manuala.
  • -3 (15 voturi)    
   totusi musulmanii aia de care zici tu (Joi, 23 iunie 2016, 11:22)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui hamham

   au adus venituri Marii Britanii, au platit taxe si impozite grase. Betivanii de englezi nu muncesc decat daca sunt fff bine platiti, in rest prefera sa stea acasa (pardon, la carciuma ) traind din ajutoarele de stat. Si de unde vin bani pentru aceste ajutoare babane? Vin de la multi, dar si de la musulmani (astia muncesc, accepta mai multe tipuri de slujbe, au mici afaceri).
   Englezilor le-a convenit, din punct de vedere economic, invazia musulmana.
   • +3 (15 voturi)    
    ce vorbesti tu?! (Joi, 23 iunie 2016, 12:42)

    Watcherss [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    de unde stii tu ca englezii stau prin puburi si "sclavii" lucreaza pentru ei? ai idee cam cati englezi traiesc din ajutorul de la stat?

    poate ar trebui sa te documentezi inainte sa vorbesti, iar daca simpatizezi atat de mult musulmanii, fa-le o vizita. sa vezi cum in qatar sclavagismul e in floare. sa vezi cum oamenii lucreaza pe 10 - 20 de dolari / luna ...
   • +2 (2 voturi)    
    Woahahahaha (Joi, 23 iunie 2016, 22:48)

    KostasP [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Tu te auzi ce spui, aia au muncit si si-au platit taxele. Tu ai "muncit" cu indienii cot la cot vreodata? Naivule!
  • +4 (16 voturi)    
   fiecare intelege cat poate.. (Joi, 23 iunie 2016, 12:24)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui hamham

   De fapt primarul Londrei a fost mai intai un activist pentru drepturile omului si a cerut scoaterea reclamelor care spun ca nu poti merge la plaja daca nu arati ca fetele din poza (body shaming..), dar ce sa inteleaga babuinul islamofob?...
   • +3 (13 voturi)    
    pai (Joi, 23 iunie 2016, 13:27)

    hamham [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    primarul evident nu e prost. a bagat-o pe asta la inaintare, vezi doamne ( allah) e procupat de imaginea femeii. caci se stie, cultura musulmana respecta femeia. cu pietre. dar nu din alea pretioase.

    de fapt cu picatura chinezeasca se incepe ideologizarea.
    ia de-aici:
    "Hundreds of British buses will carry adverts praising Allah as part of a campaign launched by the country’s biggest Muslim charity to help victims of Syria’s civil war.

    Islamic Relief hopes the posters, which bear the words “Subhan Allah”, meaning “Glory be to God” in Arabic, will portray Islam and international aid in a positive light."

    dar pe de alta parte,de craciun, toti retarzii liberali au sarit in sus cand in cinematografele diin UK s-a difuzat un spot cu..."craciun fericit" .
    vezi doamne ( allah), musulmanii se vor simti ofensati.

    salam aleikum.
    • +2 (8 voturi)    
     ups (Joi, 23 iunie 2016, 13:43)

     hamham [utilizator] i-a raspuns lui hamham

     am uitat concluzia pozitiva la afacerea "autobuzul si islamizarea retarzilor":

     "The adverts will have a special resonance in London as the city elected its first Muslim mayor, Sadiq Khan, on Thursday"

     deci: religia crestina OUT, religia musulmana IN.
     curat murdar,parol.
    • -2 (8 voturi)    
     iar ai scos capul din pestera? (Joi, 23 iunie 2016, 14:43)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui hamham

     deci e rau ca o campanie umanitara cere musulmanilor sa doneze pentru Siria?..
     ti-era teama ca se vor converti toti protestantii care vad autobuzul? :)
     ete ca a trecut campania, nu s-a convertit nimeni, doar s-au facut de ras unii care tipau ca maimutele fara sa inteleaga ce se intampla.
     • +1 (7 voturi)    
      pai (Joi, 23 iunie 2016, 15:01)

      hamham [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      cand campaniile umanitare se amesteca cu cele religioase, cu tot respectul pentru valul tau islamic de pe ochi,iti spun nu e bine.

      te las pe tine sa ghicesti de ce.

      btw, nu e frumos sa incurajezi dublul standard, (dealtfel un comportament tipic stangistilor ) :
      in timp ce religia crestina nu are ce cauta nici macar de craciun,allah se poate lafai pe autobuze zilnic.

      salam alekum fratele meu.
      • -2 (6 voturi)    
       unde era amestecul? (Joi, 23 iunie 2016, 15:53)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui hamham

       E un mesaj catre musulmani in care li se cere sa doneze bani pentru ca "Dumnezeu este milostiv".
       daca nu ati fi atat de spalati pe creier...
       toate religiile "abrahamice" au acelasi zeu. Musulmanii, evreii si crestinii se inchina toti la acelasi zeu. doar profetii difera.

       intrebare de baraj: cum se scrie numele zeului la care se inchina romanii ortodocsi in manuscrisele de la Marea Moarta? Elohim in ebraica veche, respectiv Elah in aramaica. diferenta intre "Allah" si "Elah" este inifma. dintre "Dumnezeu" si "Elah"? putem spune ca ortodocsii nici macar nu se inchina la acelasi zeu de care vorbea Iisus!
 • +4 (8 voturi)    
  parere personala (Joi, 23 iunie 2016, 11:22)

  Watcherss [utilizator]

  Din ce am observat la dezbaterile pe tema brexit-ului, sunt (cam) 3 categorii de oameni care voteaza "Leave".

  1) cei neinformati, ignoranti. sau pur si simplu simpatizeaza un sustinator al brexitului

  2) micii afaceristi, dar astia nu sunt englezi. sunt imigranti ajunsi in UK cu muuulti ani in urma si se simt cumva amenintati de noul val de bisnitari care le ia din feliuta lor

  3) muncitorii necalificati, iarasi nici astia nu prea sunt englezi. la fel ca si cei de la punctul 2) si astia se simt amenintati de noii imigranti pentru ca e o concurenta mai mare pe piata muncii.


  Iar ca si nationalitati, da indienii si pakistanezii sunt foarte vehementi si pro leave, pentru ca le-ar fi mai usor lor sa ramana. cunosc indieni carora anul viitor le expira permisul de munca si sunt nevoiti sa plece din UK.


  cat despre cei pro UE, aici sunt in general profesioninstii. ei se gandesc in primul rand la libera circulatie. OK, daca europenii nu pot veni in UK, inseamna ca nici eu nu pot calatori in UE fara viza, iar in europa sunt principalele destinatii de vacanta (city break & stuff like that), conferinte ... sunt multi englezi care au proprietati in franta, spania, germania, iar in cazul in care vor iesi, vor trebui sa le vanda (ceea ce nu prea le convine).

  Alta categorie pro UE o reprezinta companiile foarte mari. Deja o companie mare de telecom (nu dau nume) isi face planuri de mutat in germania in caz de iesire din UE. si ca ea sunt multe. TBH, cred ca pe ascuns multa lume se roaga pt Brexit, pentru ca totii banii (ok, majoritatea) care se tranzactioneaza prin londra vor fi redirectionati catre alte orase (Dublin ar fi unul din ele)
  • +1 (3 voturi)    
   Benefits (Joi, 23 iunie 2016, 18:34)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Watcherss

   Ai uitat de milioanele de englezi care trăiesc din ajutoare sociale și cred că le fura romanii sau turcii pâinea (nemuncită) de la gură...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by