Una dintre cele doua cutii negre ale avionului Airbus A320 al EgyptAir care s-a prabusit in mare in urma cu aproape o luna, a fost recuperata joi in Mediterana, iar anchetatorii spera acum ca examinarea sa va permite elucidarea cauzelor acestei drame, scrie AFP.

Cockpit Voice Recorder "a fost gasit in bucati", a anuntat comisia egipteana de ancheta, intr-un comunicat. Dar echipele de cercetare au putut "recupera partea cea mai importanta a inregistratorului, cea care contine memoria aparatului".

Aceasta cutie neagra contine in general pana la doua ore de inregistrari: vocea pilotului si a copilotului, comunicatiile dintre cockpit si stewarzi, dar si zgomotele ambientale din avion.

In data de 19 mai, aeronava Airbus A320 care asigura o cursa Paris - Cairo s-a prabusit in mare cu 66 de persoane la bord, dintre care 40 egipteni si 15 francezi.

Ipoteza unui atenat a fost avansata in prima faza de Egipt, tara confruntata in urma cu sapte luni cu o explozie la bordul unui avion rusesc, revendicata de gruparea Stat Islamic (224 morti).

Dar aceasta teorie a cedat progresiv teren in favoarea unui incident tehnic, in special in absenta unei revendicari.

Chiar inainte de disparitia de pe radare, sistemul de transmie automata a mesajelor a indicat ca 10 alarme s-au declansat la bord. Acestea semnalau fum in cockpit, intr-o toaleta si sub cabina de pilotaj, precum si o defectiune la computerul care gestiona comenzile avionului.