Societe Generale a fost condamnata marti de un tribunal al dreptului muncii sa plateasca 455.000 de euro lui Jerome Kerviel pentru faptul ca l-ar fi concediat "fara o cauza reala sau serioasa", o decizie spectaculoasa care constituie primul succes in justitie al fostului trader al bancii franceze, condamnat deja pentru frauda, scrie AFP.

Instanta civila, formata din reprezentanti ai salariatilor si ai angajatorilor, a apreciat ca fostul trader a fost concediat in 2008 "in conditii opresive".

Avocatul bancii a denuntat o decizie "scandaloasa" pe care a anuntat ca o va ataca in apel.

Jerome Kerviel a fost declarat vinovat de manevre bursiere frauduloase care au condus la o pierdere enorma a bancii de 4,9 miliarde euro in 2008.

In apel, conflictele de munca sunt judecate de magistrati profesionisti. In mod frecvent, deciziile lor nu sunt similare cu cele din prima instanta.

Escroc pentru unii, tap ispasitor pentru altii, Jerome Kerviel, 39 de ani, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare. El a cerut un nou proces si asteapta raspunsul justitiei.

Acesta a sustinut ca Societe Generale era la curent cu pariurile riscante pe care le-a facut pe piete.

Kerviel a fost eliberat sub control judiciar dupa 150 de zile de inchisoare.

El urmeaza sa se confrunte din nou cu Societe Generale saptamana viitoare, in fata curtii de apel din Versailles, partea civila a dosarului, respectiv cea de daune-interese.

Initial, el fusese condamnat sa plateasca integral cele 4,9 miliarde de euro pierduti din conturile Societe Generale, dar aceasta decizie a fost anulata si urmaza sa fie rejudecata.