Cooperarea dintre Uniunea Europeana si Rusia trebuie reconstruita pe baze pragmatice, pe respect reciproc si pe dreptul international, a declarat miercuri ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, dupa o intalnire cu omologul sau rus Serghei Lavrov la Budapesta, transmite MTI, citata de Agerpres.

Fara reconstruirea relatiilor pe astfel de baze, este de greu de conceput o imbunatatire a competitivitatii europene, a spus seful diplomatiei ungare intr-o conferinta de presa.

Este nevoie de cuplarea resurselor naturale ale Rusiei cu tehnologiile extrem de dezvoltate ale Europei pentru a intari economia europeana, a spus el.

Ungaria si Rusia au ambele un interes in a incetini si in final a opri declinul din comertul lor bilateral, pentru ca apoi sa relanseze relatiile economice si comerciale pe directia cresterii, a adaugat Szijjarto.

La randul sau, Serghei Lavrov a afirmat ca Ungaria este un partener important pentru Rusia si ca aceasta colaborare intre cele doua tari a fost pragmatica si a oferit oportunitati bune.

El a mai spus ca declinul in comertul bilateral dintre UE si Rusia trebuie oprit.

Intrebat despre sanctiunile UE, Lavrov a mai declarat in aceeasi conferinta de presa ca Rusia si-a pregatit politicile economice luand in calcul acest embargo. "Nu ne putem baza decat pe fortele noastre", a spus el.