Turcia este zguduita de dezvaluiri privind o serie de presupuse abuzuri sexuale comise asupra unor copii sirieni intr-o tabara de refugiati, prezentata ca "exemplara" de catre autoritati.

Un angajat din tabara Nizip, aflata in provincia Gaziantep (sud-estul tarii), in apropierea frontierei siriene, este acuzat ca a violat cel putin opt copii sirieni cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani anul trecut, informeaza agentia de presa Dogan.

Agentia guvernamentala turca care raspunde de situatiile de urgenta (AFAD), cea care administreaza tabara de corturi in care se afla 10.800 de refugiati, a precizat intr-un comunicat ca "urmareste indeaproape" cazul.

Mai multi lideri europeni, printre care cancelarul german Angela Merkel si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, au vizitat luna trecuta tabara de refugiati vecina, Nizip II.

Donald Tusk a laudat atunci actiunea Turciei "cel mai bun exemplu, pentru lume, a modului in care trebuie sa-i tratam pe refugiati".

Potrivit cotidianului Birgun, angajatul care se acupa cu intretinerea, arestat in septembrie, este suspectat ca a violat circa 30 de copii, dar majoritatea familiilor nu au facut plangere de teama ca ar putea fi expulzati. Procurorul a cerut o pedeapsa de 289 de ani de inchisoare pentru acest barbat.

El este acuzat ca si-a atras victimele in toalete, unde le-ar fi violat pentru sume de bani cuprinse intre 1,5 si 5 lire turcesti (0,45 centi si 1,5 euro), potrivit Dogan.

"AFAD a luat masuri pentru a evita noi incidente de gen", a indicat agentia in comunicatul sau.

Turcia gazduieste oficial circa trei milioane de refugiati, printre care 2,7 milioane de sirieni, dintre care trei sferturi traiesc in afara taberelor.