Presedintele Braziliei Dilma Rousseff a fost suspendat joi din functie de catre Senat care deschide oficial un proces de destituire pentru manipularea conturilor publice pentru a fi realeasa in 2014, relateaza AFP.

Dilma Rousseff si Lula da SilvaFoto: Captura YouTube

UPDATE In prima declaratie sustinuta dupa votul istoric din Senat, Dilma Rousseff le-a cerut brazilienilor sa se "mobilizeze" impotriva "loviturii de stat" a carei victime de declara a fi.

"Brazilienilor care se opun loviturii de stat, indiferent de partidul pe care il sustin, le adresez un apel: ramaneti mobilizati, uniti si in pace. Lupta pentru democratie nu s-a terminat, este o lupta care cere sa i ne dedicam in permanenta", a declarat Rousseff, subliniind ca nu si-ar fi imaginat niciodata "ca trebuie sa lupte inca o data impotriva unei lovituri de stat".

55 din 81 de senatori prezenti prezenti joi au votat pentru punerea sub acuzare a nepopularului lider de stanga, iar 22 au votat impotriva. Rousseff va fi inlocuita in timpul zilei de catre vicepresedintele Michel Temer, pe care il acuza de lovitura de stat institutionala, in asteptarea hotararii finale a senatorilor care va luata in termen de 6 luni.

Focuri de artificii au avut loc in unele cartiere de pe tot cuprinsul Braziliei dupa votul senatorilor, survenit la incheierea unei sesiuni de circa 20 de ore. Intre politie si demonstranti pro-Rousseff au izbucnit confruntari miercuri in capitala Brasilia, scrie Agerpres.

Dna Rousseff l-a acuzat de mai multe ori pe Temer ca a pus la cale ''o lovitura de stat institutionala''. Temer, fost aliat, a devenit un adversar hotarat al presedintei la sfarsitul lunii martie, cand partidul sau, puternica formatiune centrista PMDB, a parasit coalitia guvernamentala dominata de catre Partidul Muncitorilor, aflat la putere in timpul mandatelor fostului presedinte Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), apoi ale Dilmei Rousseff.

Lidera a Partidului Muncitorilor, Dilma Rousseff este suspectata ca a manipulat conturile publice pentru a fi realeasa in 2014 in functia de presedinta a Braziliei. Potrivit opozitiei, dna Rousseff ar fi determinat banci de stat sa suporte cheltuieli suplimentare neinscrise in buget in 2014 si 2015. Ea ar fi ''cosmetizat'' in mod intentionat conturile publice pentru a disimula amploarea deficitelor si a favoriza realegerea sa in 2014, facandu-se vinovata de un ''delict de responsabilitate'', prevazut in Constitutie.

Sefa statului brazilian a raspuns ca toti predecesorii ei au recurs la aceasta practica si a denuntat o procedura ''fara baza legala''.

Camera Deputatilor a aprobat deja pe 17 aprilie procedura de destituire cu o majoritate covarsitoare de voturi.