Ambasadoarea americana la Natiunile Unite, Samantha Power, a criticat miercuri implicit Egiptul pentru atingerile aduse libertatii de exprimare, apreciind ca lupta impotriva "terorismului" nu poate servi ca pretext represiunii, transmite AFP., citata de Agerpres.

Diplomata s-a exprimat in cursul unei dezbateri a Consiliului de Securitate al ONU, prezidata de ministrul egiptean de externe, Sameh Shoukry, asupra mijloacelor de contracarare a propagandei extremiste. Egiptul asigura in luna mai presedintia prin rotatie a Consiliului.

"Obiectivul nostru comun de a lupta impotriva ideologiei teroriste nu trebuie niciodata folosit ca o scuza pentru eliminarea opozitiei politice", a afirmat Samantha Power, fara sa faca vreo referinta explicita la Egipt.

"Actiunea in justitie este un instrument esential al luptei (contra gruparii Statul Islamic), dar nu trebuie agitata ca un bat impotriva celor care exprima opinii nepopulare sau critica autoritatile", a mai declarat ambasadoarea.

In special, a adaugat Samantha Power, "a inchide jurnalisti, a condamna la moarte reporteri, a trata mass-media ca un dusman al statului este total neproductiv". Presa, a explicat ea, "este un aliat cand este vorba despre a spune adevarul in privinta gruparilor teroriste".

Sameh Shoukry nu a intervenit pe aceasta tema in cursul sedintei, dar, intrebat ulterior de jurnalisti, el a afirmat ca declaratiile respective "nu au fost indreptate impotriva Egiptului" si ca ambasadoarea americana "s-a exprimat in mod foarte general".

El a subliniat ca trebuie totusi "separate subiectele pentru a nu se pierde mesajul" pe care Consiliul intelege sa il adreseze privind extremismul. "Este important", a insistat el, "sa se pastreze directia, sa se transmita un mesaj clar si sa nu se amestece lupta contra terorismului cu alte chestiuni".

Ministrul a mai afirmat ca guvernul egiptean "respecta libertatea de exprimare si libertatea presei" si a negat ca ar fi avut loc arestari arbitrare ale unor jurnalisti.

Sindicatul jurnalistilor din Egipt a denuntat un "recul" al libertatii presei in tara, acuzand puterea ca se afla "in razboi impotriva jurnalismului", dupa arestarea la 1 mai a doi reporteri la sediul organizatiei.

Presedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, este acuzat frecvent de catre aparatorii drepturilor omului ca a instaurat un regim ultra-autoritar care reprima violent orice opozitie dupa ce l-a destituit in 2013 pe predecesorul sau islamist Mohamed Morsi.